Bolag som tillverkar teknik för fingeravtrycksläsning har hamnat i fokus – och nu även i en falsk ryktesaffär – sedan Apple införde en fingeravtrycksläsare. Foto: Skärmdump/montage – fingerprints.com.

Falsk nyhet om Samsung-köp fick svensk aktie att rusa

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10 i förmiddags skickade Cision ut ett pressmeddelande som fick börsen att hoppa till: ”Samsung köper svenska Fingerprint Cards för 4,2 miljarder”. Men uppgifterna var falska.

Efter flera timmars stopp kunde handeln med Fingerprint Cards och Precise Biometrics återupptas vid klockan 13.30, meddelar Stockholmsbörsen.

Nyheten om att Samsung skulle köpa Fingerprints skickades ut strax efter klockan 10 på fredagsförmiddagen. Det fick Fingerprints aktiekurs att rusa över 50 procent på bara några minuter. Även andra liknande bolag, som Precise Biometrics, drogs med i haussen.

När handeln öppnade kostade aktien  53 kronor, vilket är en halv procent högre än torsdagens stängningskurs. Före handelsstoppet hade aktien rusat till 79 kronor.

Cision har gjort en snabbutredning av händelserna under morgonen. ”Utredningen visar att bolaget följt sina rutiner och utsatts för ett utstuderat bedrägeri”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ärendet överlämnas nu till polisen där ekobrottsmyndigheten nu tar tag i ärendet kring det falska pressmeddelandet.

”Vi ser allvarligt på det inträffade och förundersökning om grovt svindleri har inletts”, skriver Olof Kronlund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Handeln stoppades

Men så snart det stod klart att pressmeddelandet inte var korrekt stoppades handeln i Fingerprints. Strax efter klockan 12 stoppades även handeln i Precise Biometrics.

”Klockan 10.30 distribuerade Cision ett felaktigt pressmeddelande från Fingerprint Cards AB med rubriken 'Samsung Electronics förvärvar Fingerprint Cards AB'. Pressmeddelandet är felaktigt och Cision ber Fingerprint Cards AB och dess intressenter om ursäkt”, skrev Cision i ett pressmeddelande.

– Att de inte har bättre koll är skrämmande, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, om Cisions utskick.

Någon direkt kursvinst kommer de eventuella skojarna inte att göra, enligt Hemberg.

– Nej, alla affärer kommer att makuleras, säger han.

Fler värdepapper stoppades

Även den mindre marknadsplatsen Nordic Growth Market (NGM) stoppade handeln och makulerade gjorda affärer i värdepapper relaterade till Fingerprint Cards och Precise Biometrics.

– Vi tar rygg på OMX, säger Markus Ramström, chef för övervakningen på NGM.

De affärer som NGM makulerar är runt 50 transaktioner i så kallade derivat – underliggande värdepapper kopplade till aktiekurserna i bolagen.

Händelsen polisanmäls

Eventuella lurendrejare kan däremot tjäna pengar på den fabricerade nyheten längre bort från källan. Nyheten får spridningseffekter på andra IT-relaterade aktier, kanske på andra börser, enligt Hemberg.

I ett nytt pressmeddelande dementerar även Fingerprint att bolaget skulle förvärvats av Samsung och skriver att den föregående pressreleasen inte skickats av Fingerprint. Bolaget skriver också att händelsen kommer att anmälas till polisen och Finansinspektionen.

Pressmeddelandet ska också ha funnits tillgängligt på Fingerprints egen hemsida fram tills strax efter att nyheten avslöjades som falsk.

”Enorm skandal”

– Det här är en enorm skandal, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet bank, om det falska Samsung-budet på Fingerprint. Det här har varit en av de mest haussade aktierna under det här året. Privatspararna har dragits till aktien som getingar till hallonsaft och det är jättemånga som nu berörs av detta.

Enligt honom tyder det mesta på att detta handlar om en medveten brottshandling där någon sett till att det falska meddelandet skickats ut för att manipulera börsen.

Utredning igång hos Cision

– Vi har tillsatt en utredning här och ska gå igenom alla detaljer kring vad som har skett, så jag kan inte kommentera omständigheterna just nu, säger Magnus Thell, vd för Cisons svenska verksamhet.

FI: ”Har aldrig varit med om liknande”

Sten Åkesson arbetar med marknadsövervakning på Finansinspektionen (FI). Han har 16 års erfarenhet och säger att han aldrig varit med om något liknande. I övrigt är han fåordig om hur FI nu går vidare med utredningsarbetet.

– Vi är några stycken som är involverade, säger han. Man tittar på kursutvecklingen i alla bolag.

Fakta

Så här löd nyheten från början:

Samsung electronics köper svenska Fingerprint Cards. Köpesumman är 650 miljoner dollar, motsvarande 4,2 miljarder kronor.

Fingerprint Cards kommer att bli ett nytt affärsområde inom Samsung. Fingerprint Cards vd Johan Carlström blir ordförande i Samsung Fingerprint Cards Division och ska rapportera direkt till Samsungs vd, enligt ett pressmeddelande från bolagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.