Det var en nöjd vd som presenterade delårsrapporten. Foto: SCANPIX

Miljardvinst för SEB

Uppdaterad
Publicerad

De svenska bankerna märker fortsatt inget av eurokrisen. SEB överraskar med stigande vinst, och aktien skjuter i höjden.

Först ut i en intensiv rapportvecka, för bland annat bankerna, var Wallenbergarnas SEB. Förväntningarna var relativt lågt ställda efter ett oroligt kvartal i spåren av den fortsatta skuldkrisen i Europa.

Rörelsevinsten på nästan fyra miljarder kronor under andra kvartalet var mycket bättre än väntat, och även högre än tidigare rensat för engångsposter. SEB-aktien steg med omkring sju procent och drog även med sig övriga storbanker en del. Inte heller de väntas ha märkt av eurokrisen.

– Ett av de bättre kvartalen på länge, säger vd Annika Falkengren.

Ökat räntenetto

Hon konstaterar att samtliga rader i resultat- och balansräkningen utvecklats väl.

-Det jag känner mig mest stolt över är kundtillströmningen, att vi växer så kraftigt i Sverige. Det leder till mer affärer och att banken tjänar mer pengar, säger hon.

Banken har haft lägre egna finansieringskostnader under kvartalet. Det har bidragit till att räntenettot – skillnaden mellan bankens upplåningskostnader och vad banken tar i ränta av kunderna – stigit med nio procent hittills i år.

Men bankens lägre upplåningskostnader har också gett lägre bolåneräntor för kunderna, enligt Falkengren.

-Vi sänkte faktiskt våra listpriser häromdagen, säger hon.

Enligt henne tjänar banken ungefär lika mycket på bolånen nu som tidigare.

-Marginalerna är relativt stabila. Konkurrensen på bolån har ökat igen.

Klarar dubbel ränta

Men på sikt kommer räntorna att stiga, det råder det inga tvivel om längre, enligt henne. De nya reglerna som är på gång, och som kräver mer reservkapital på bolånen, kommer ge högre bolåneräntor.

-Långsiktigt blir det dyrare, säger Falkengren.

I dag kan en kund teckna ett bolån till en ränta på 3,50 procent, enligt Falkengren. Men SEB kräver i sina bolånekalkyler att kunden ska klara en ränta på sju procent.

För, förutom de tuffare finansreglerna som är på gång, kan finansmolnen från Sydeuropa snabbt torna upp sig även på den svenska himlen. Mot det vill Falkengren ha marginaler.

-Vi fortsätter att hålla oss i den trygga farleden där vi känner vattnen, säger SEB-chefen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.