Foto: TT

Skandalen försvårar förhandlingarna mellan EU och USA

Publicerad

Avslöjandet av Volkswagens fusk påverkar nu de känsliga förhandlingarna mellan EU och USA om det stora frihandelsavtalet TTIP. EU vill att avtalet ska vara klart i slutet av nästa år men nu riskerar Volkswagenskandalen att försvåra förhandlingarna.

– Senaste skandalen har inte gjort det direkt enklare på det här området, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström under en träff med svenska journalister i Bryssel i dag.

En viktig del av förhandlingarna handlar om att ömsesidigt erkänna varandras olika standards och ofta nämns just bilar som exempel på där USA och EU har olika standarder och testmetoder.

– Vi har hävdat med emfas att vi har bra kontroll på detta, att vi är bra på tester och att vi övervakar detta väldigt noga i Europa. Men den senaste skandalen har ju inte stärkt det resonemanget, det är illa, säger Malmström.

Svårare att övertyga USA

Skandalen ger USA en möjlighet att ifrågasätta EU:s normer och testmetoder i bilindustrin som uppenbarligen har misslyckats stoppa ett omfattande fusk. Det blir nu svårare att övertyga amerikanerna att det är EU:s normer för bilar som ska gälla inom frihandelsområdet.

Förhandlarna om TTIP ska träffas senare i oktober och då kommer sannolikt kommer avgasfusket upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.