Foto: TT

Smärre sensation att Ekholm tar över

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ericsson skulle ut i världen och leta efter en ny vd som såg företaget med nya ögon. Istället tog man någon som redan satt i styrelserummet.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Börje Ekholm är en av Wallenbergfamiljens mest betrodda ledare och ledde deras maktbolag Investor under tio år, mellan 2005 och 2015. Dessutom är han styrelseproffs. Så sent som i fjol flyttade Börje Ekholm till USA och har därifrån varit ansvarig för Wallenbergs innehav i bolag som inte är noterade på Stockholmsbörsen. Däremot har han aldrig varit i en ledande roll för ett så här stort företag.

Smärre sensation

Det är en smärre sensation att han tar över. Börje Ekholm har nämnts i diskussionerna kring vem som skulle kunna ta över Ericsson men avfärdats lika snabbt eftersom han faktiskt sitter i styrelsen som representant för storägaren Investor – och då kan ses som ansvarig för den strategi som inte fungerat.

Neddragningar på Ericsson

Samtidigt har Börje Ekholm högt förtroende både hos facket och i näringslivet och åtnjuter framförallt storägaren Investors förtroende. Han är ingenjör och tekniskt intresserad, något som stått högt upp på önskelistan från Ericssons fackförbund.

Slipper stålbadet

Börje Ekholm tillträder inte förrän i januari i nästa år och på så vis slipper han också ansvaret för det smärtsamma stålbad med besparingar på 4-5 miljarder kronor som ska leda till att personalen i Sverige minskas med 3.000 till 4.000 personer i framförallt Borås och Kumla, men även på andra orter i Sverige.

Att utse Börje Ekholm till vd, någon som stått bakom förre vd:ns Hans Vestbergs misslyckade strategi under en väldigt lång tid, är väldigt förvånande. Det som branschbedömare och investerare efterfrågat är någon som kommer utifrån och med nya ögon kan försöka få Ericsson på fötter.

Det är också ett förvånande val eftersom styrelseordföranden Leif Johansson deklarerat att han skulle ut och leta i världen efter en ny vd – nu tog han den personen som satt bredvid honom i styrelserummet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet