Foto: TT

Staten säljer aktier i SAS för 214 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten har sålt 14 miljoner av sina aktier i flygbolaget SAS. –Nattens försäljning blev lyckad, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Genom försäljningen minskar den svenska staten sin ägarandel från 21,4 till 17,2 procent. Försäljningen genomfördes med den norska staten och tillsammans sålde Sverige och Norge 23 miljoner stamaktier motsvarande sju procent av stamaktierna i SAS. Damberg uppger att man sålde något fler aktier än vad man först erbjudit.

– Det visar att det fanns ett stort intresse, säger han.

Ingen tidtabell

Allmänheten hade inga möjligheter att köpa SAS-aktierna. Försäljningen skedde via tre transaktionsbanker till olika institutionella ägare. Damberg påpekar att det brukar gå till så vid denna typ av affärer:

– Om vi sålt till allmänheten skulle transaktionskostnaderna bli avsevärt större.

Enligt regeringen så är nattens försäljning en startpunkt för att långsiktigt avveckla det statliga ägandet i SAS.

– Bolaget är i en starkare position än vad man varit i på ganska länge, så vi tyckte det var rätt tillfälle att starta processen nu, säger Damberg.

SAS-aktien har visserligen gått ned senaste halvåret, men näringsministern poängterar att den stärkts sedan några år. Någon tidtabell för hur snabbt det statliga ägandet ska avvecklas finns inte.

– Vår signal är att vi inte är långsiktiga ägare av SAS.

Ytterligare försäljning blir det i alla fall inte de kommande sex månaderna.

Dansk frånvaro

På frågan om staten kan sälja SAS till ett annat flygbolag, uppger Damberg att han i dagsläget inte ser några andra ”industriella ägare”.

– Vi skulle seriöst pröva om det finns ett seriöst flygbolag som är intresserat att gå in längre fram, men där är vi inte i dag, säger han.

Även danska staten är delägare i SAS, men deltog inte i nattens försäljning. Damberg vill inte närmare gå in på varför, men konstaterar att inte heller Danmark ser ett statligt långsiktigt ägande i SAS och att Danmark till skillnad från Sverige och Norge inte har ett parlamentsbeslut på att sälja SAS-aktier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.