Stjärnsmäll för norsk pensionsfond

Uppdaterad
Publicerad

Norge har förlorat 150 miljarder på aktier på två veckor. Men raset möts med tystnad.

– Det var väl inte oväntat att detta skulle ske. Oljefonden har en stor andel aktier så när aktiemarknaderna sjunker, så sjunker fonden också, säger Thina Margrethe Saltvedt, norsk makroekonom och oljeexpert på Nordea.

I norska Statens pensionsfond utland, som brukar kallas Oljefonden därför att pengarna kommer från olja, ligger Norges sparpengar.

Tappar miljarder

På sistone har det gått bakåt. Den 14 augusti var fonden värd 7.148 miljarder norska kronor eller 7.370 miljarder svenska. I fredags var fonden värd 6.990 miljarder norska kronor. Ett raskt tapp på 150 miljarder, eller drygt 10 miljarder om dagen,

På fondens webbplats kan man se hur den tappar miljoner – varje sekund.

150 miljarder är mycket pengar. Det är lika mycket som tre svenska försvarsbudgetar. Men i det stenrika oljelandet Norge har raset väckt föga debatt.

– Nej, det här är en fond som ska hålla i 50-60 år, minst, så det är klart att ett tillfälligt tapp uppstår. Det är så det fungerar, säger Thina Margrethe Saltvedt.

150 miljarder motsvarar bara ett par procent av oljefonden. Och aktiemarknaden lär vända upp igen, förr eller senare.

Oljepriset viktigast

Sedan Norge upptäckte olja på 70-talet har landet inte bara lagt pengarna i statsbudgeten för att bränna av dem, utan hela tiden också sparat undan och investerat. Den i Sverige lite okända fonden är större än alla andra finansiella förvaltare i hela världen – Större än Abu Dhabi, Kuwait och George Soros – och har aktier i över 9.000 företag.

Därför finns det saker som är viktigare än något hundratal miljarder hit eller dit för norrmännen – nämligen oljepriset, som halverats på kort tid.

– Självklart. Det är från oljan staten tar pengarna för att fortsätta bygga upp fonden. Om oljepriset blir lågt också på sikt, då försvagas också fondens tillväxt, säger Thina Margrethe Saltvedt.

Fakta: Så långt räcker pengarna.

  • Oljefonden innehåller över en miljon kronor för varje norsk medborgare.
  • Bara räntan ger mer än all den olja som finns kvar att utvinna i Norge, enligt beräkningar av norska finansdepartementet.
  • Fonden skulle räcka till att försörja Kenya i tio år. Eller Sudan i hundra år.
  • Norge skulle även kunna köpa hela Greklands statsskuld och ändå ha kvar två tredjedelar av sina pengar.
  • Eller ge alla världens fattiga barn en skål med ris varje dag i 95 år.

Källa: OECD, Världsbanken, Statens pensjonsfond utland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.