Foto: TT

Stor razzia mot Google i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis uppges ha inlett en gryningsräd mot Google Frankrikes huvudkontor i Paris tidigt på tisdagen. Den amerikanska it-jätten misstänks för omfattande skatteflykt i Frankrike, rapporterar tidningen Le Parisien.

Klockan fem på tisdagsmorgonen inleddes polisinsatsen mot Google-kontoret, i Paris nionde arrondissement. I räden deltog ett hundratal tjänstemän från franska skattemyndigheten och motsvarigheten till landets ekobrottsmyndighet, enligt Le Parisien. Vid 13-tiden pågick insatsen fortfarande.

Tidningen säger sig ha fått uppgifter om att Google misstänks för omfattande skatteflykt, och att det är därför som myndigheterna inlett en husrannsakan.

Sökningar redan 2011

Några vidare detaljer om genomsökningen har inte lämnats av polisen i nuläget, men Google är sedan flera år tillbaka föremål för en omfattande utredning om skattebrott.

Redan i juni 2011 genomförde myndigheterna genomsökningar av Googles Paris-kontor, enligt Le Figaro. Tidningen konstaterar att it-företaget redovisar lejonparten av sin försäljning i Irland, där vinst beskattas mindre än i Frankrike.

Högprio i Sverige

På Skatteverket vill man inte kommentera huruvida en liknande granskning mot just Google i Sverige pågår, eftersom samtliga ärenden av detta slag är sekretessbelagda.

Men området är högprioriterat och resurserna för att granska den här typen av verksamhet har ökat. Samtidigt har även utbytet med tidigare sekretessbelagd information länder emellan blivit bättre.

– Vi har en aktiv strategi där vi jobbar tillsammans med andra länder där vi tittar på skatteplaneringen som stora koncerner gör. Vi tittar bland annat på vad företagen har för verksamhet i Sverige, vinsten de skapat och om man skattat för den här, säger Margareta Nyström, ansvarig för internationell kontroll på Skatteverkets huvudkontor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.