SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: TT

Storbank inför minusränta

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken SEB tänker införa minusränta för företagskunder

Ett hundratal av bankens kunder drabbas i ett första steg.

Redan i förra veckan öppnade SEB:s vd Annika Falkengren för att banken skulle kunna tänka sig att ta betalt av sina stora företagskunder om Riksbankens minusränta består.

Efter riksbankens räntesänkning får bankerna betala 0,25-0,35 procent för att placera sina pengar hos riksbanken.

”Innebär en kostnad för oss”

Minusräntan handlar nu om de allra största företagskunderna – men inlåningsvolymer eller vilka bolag som drabbas vill SEB inte kommentera.

Är ni tvungna att ta ut en avgift mot era storkunder?

– Det innebär en kostnad för oss som vi inte haft tidigare och som vi måste hantera gentemot företagskunder och institutioner, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på SEB.

Rent tekniskt tar de ut en avgift från dessa kunder i stället för att införa minusränta på kontot.

– Systemen är helt enkelt inte byggda för minusränta. De är gamla och många system hänger ihop, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

”Tittar över de avtal vi har”

Även på Swedbank och Handelsbanken ser man nu över möjligheterna att ta ut minusränta men inget beslut är taget i någon av bankerna. På Swedbank har man de tekniska möjligheterna att faktiskt ta ut en minusränta.

– Ja, det handlar framförallt om stora företagskunder. Vi tittar över de avtal vi har och vilka kunder som skulle kunna komma att beröras. Vi har ännu inte tagit några beslut, säger Anna Sundblad, pressansvarig på Swedbank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.