Större roll för marknaden i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden ska spela en mer framträdande roll i Kinas ekonomi framöver.

Det meddelade det styrande Kommunistpartiet efter ett fyra dagar långt möte där partiets absoluta toppskikt beslutat kring inriktningen på politiken i Kina under de kommande tio åren.

Kina ska bland annat genomföra skattereformer, förbättra statens budgetarbete, reformera sitt socialförsäkringssystem och sin inkomstfördelning, genomföra någon typ av jordreform för bönder och etablera en enhetlig marknad för stads- och jordbruksmark.

Partiet skriver att förhållandet mellan staten och marknaderna ska ”redas ut”, och att marknaderna ska spela en större roll i att ”fördela resurserna och förbättra statens roll”.

Statens kontroll över ekonomin är stor i Kina, och statliga företag dominerar fortfarande inom många branscher, bland annat olje- och gassektorn.

En ”revolutionär filosofi”

– De vill komma bort från statlig kontroll, och i stället låta marknaderna ta ledningen. Tidigare har pris- och investeringsbeslut framför allt fattats av regeringen. Det här är en revolutionär filosofi, med kinesiska mått, säger Dong Tao vid Credit Suisse i Hong Kong till Reuters.

En särskild kommitté ska tillsättas för att föra arbetet med reformerna framåt.

Inför mötet, det så kallade tredje plenumet för Kommunistpartiets centralkommitté, har det spekulerats friskt kring vilka reformer som kan tänkas komma.

Det var vid ett sådant möte 1978 som Kina beslutade att öppna upp sin ekonomi mot omvärlden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.