Storsatsning ska vända EU:s ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Miljarder och åter miljarder ska få ny fart på EU:s ekonomi, hoppas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Men för att matematiken ska gå ihop krävs också starkt stöd från medlemsstaterna och näringslivet.

Vackra ord och storartade förhoppningar var det gott om när Juncker presenterade sitt stora investeringsprogram i EU-parlamentet i Strasbourg i morse.

– EU behöver en kickstart och det är vad kommissionen kommer med i dag. . . Vi behöver sända en signal till världen: Europa är tillbaka. . . Investeringar är framtiden, talade Juncker.

Investeringsfond

Hans plan bygger på skapandet av en ”strategisk investeringsfond”, döpt till EFSI, med hjälp av 16 miljarder euro från egna EU-medel och 5 miljarder från Europeiska investeringsbanken, EIB. Till fonden ska medlemsstaterna ge listor på lämpliga investeringsprojekt som uppfyller tre kriterier: de ska vara i linje med EU:s olika mål, de ska ge höga socio-ekonomiska vinster och de ska kunna dras igång inom de närmaste tre åren.

”Den nya fonden ska stödja strategiska investeringar i såväl infrastruktur, inte minst bredband och energinätverk, som transporter i industri-centra, utbildning, forskning och utveckling, förnybar energi och energieffektivitet”, heter det formellt i pressmeddelandet.

– Jag har en vision av skolbarn i Thessaloniki som går in i ett helt nytt klassrum, utrustat med nya datorer. Jag har en vision av franska pendlare som laddar upp sina bilar på motorvägen, talade Juncker.

21 ska bli 305

Enligt EU-kommissionens matematik ska de 21 miljarderna till EFSI göra det möjligt för EIB och dess investeringsfond för småföretag att utöka sina investeringar med tre gånger så mycket, varpå andra investerare ska kunna bidra med fem gånger så mycket som det. Alltså ska den totala investeringssumman bli 15 gånger så stor – 315 miljarder euro – enligt EU-kommissionens egna beräkningar.

-Inget träd kan växa enbart med hjälp av jord. Nu kommer vi med vattnet, sade Juncker som föga oväntat i huvudsak fick stöd från EU-parlamentets dominerande partigrupper.

– I dag är en bra dag för Europa, sade Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP.

– Vi behöver mod och visioner, sade Gianni Pittella från socialdemokratiska S&D.

Junckers investeringsplan

 EU-kommissionen vill skapa vad den kallar en Europeisk fond för strategiska investeringar (EFSI) vars arbete totalt ska kunna mobilisera minst 315 miljarder euro (2.919 miljarder svenska kronor) inom de närmaste tre åren. EFSI ska inledningsvis tillföras 16 miljarder euro från olika EU-medel och 5 miljarder från Europeiska investeringsbanken (EIB). De pengarna ska sedan kunna mångdubblas genom att förmå andra investerare att följa upp med egna satsningar.

EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera planerna vid sitt toppmöte i Bryssel 18-19 december, varpå EU-kommissionen hoppas återkomma med nödvändiga lagförslag i januari. Tanken är att EFSI ska vara igång från sommaren 2015.

Enligt kommissionens beräkningar ska planen öka EU:s BNP med upp till en procent om året och ge en miljon nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.