Grekland kan vara på väg att få hjälp av den gamla stödfonden EFSM för att lösa det akuta behovet av pengar – trots att fonden möter starkt motstånd, av framförallt Storbritannien. Foto: TT

Strid väntar om brygglån till Aten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och andra länder utanför euroområdet verkar nu också dras in i hjälpen till Grekland. EU-kommissionen vill använda EU-ländernas krisfond för att ge akut stöd åt landet genom så kallade överbryggningslån, det meddelade den euroansvarige kommissionären Valdis Dombrovskis i dag.

Men att använda ESFM-fondens pengar är inte oproblematiskt. I samband med att man startade ett särskilt krisprogram för euroländerna kom EU-ledarna överens om att EFSM inte skulle användas för att ge krisstöd åt eurozonen.

Från flera länder som står utanför eurozonen har det därför uttryckts motstånd mot en sådan lösning. Kanske framförallt från Storbritannien men också Sverige.

Ekonomiska krisen i Grekland

Oron har tagits på allvar

Enligt kommissionär Valdis Dombrovskis har man hört oron från länderna utanför euroområdet och kommer att arbeta för att möta den.

– Det här är inte ett enkelt alternativ, men EFSM är den bästa möjliga vägen av dem som återstår. De länder som inte är med i euron har uttryckt oro över eventuella finansiella konsekvenser därför arbetar vi nu på att möta dem, på hur vi ska ta fram säkerheter och garantier så att de vet att det inte kommer att slå negativt mot dem.

Länder utanför euron betalar inte

– Det förslag som diskuteras nu är något helt annat än förslaget som var uppe i går. Visserligen ska man använda EFSM, men icke euroländer ska stå utan risk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

– Man har lyssnat på protesterna från icke euroländerna.

Finansdepartementet analyserar nu förslaget från EU-kommissionen.

Enligt Andersson innebär det att den gamla stödfonden EFSM lånar upp pengar för att ge nödlån till Grekland, men de EU-länder som inte ingår i eurozonen ska inte behöva betala om Grekland missköter återbetalningen.

Regeringen kommer att förankra sitt kommande ställningstagande i riksdagens EU-nämnd.

EU:s finansministrar beslutar

Beslutet om huruvida pengarna ska användas kommer att fattas av EU:s finansministrar men det är fortfarande oklart när. Lånebeloppet kommer att landa på omkring motsvarande 70 miljarder som ska betalas tillbaka inom tre månader med pengar från det stödprogram som euroländerna och Grekland enades om att ta fram tidigare i veckan.

Pengarna ska användas för att täcka Greklands kortsiktiga behov tills det stora stödprogrammet är på plats, bland annat en betalning på motsvarande ungefär 35 miljarder kronor som ska betalas till den Europeiska centralbanken på måndag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet