Svag ökning av BNP-tillväxten

Publicerad

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 2,1 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 0,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt i årstakt på 2,3 procent och en tillväxt mot kvartalet före på 0,2 procent.

Det är den inhemska konsumtionen som håller uppe den svenska tillväxten, konstaterar Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

– Lite övergripande så ser man att det är relativt starkt på konsumtionen, både privat och offentlig konsumtion. Det är också förhållandevis starkt på investeringar, och det gäller framför allt bostadsinvesteringar, säger han.

Det som gör att BNP-siffrorna inte blir starkare är att även om exporten ökar så ökar importen ännu mer, noterar Häggström.

– Det speglar att vi har en väldigt stark hushållsefterfrågan. Vi köper mycket från utlandet via turism, och det drar ner BNP-ökningarna.

Detaljhandeln starkare än förväntat

– BNP låg väldigt mycket i linje med den bedömning som Riksbankens gjort, både vad gäller kvartalssiffran och årssiffran, så det var ingen direkt överraskning, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

– Däremot var detaljhandeln mycket starkare än väntat, och det är viktigare just nu som vi ser det. Konsumtionen är en motor i ekonomin framöver.

Detaljhandeln ökade med 4,5 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol, enligt SCB. Det var en större ökning än analytiker hade väntat sig.

– Vi har en svag export och mediokra investeringar, förutom på byggsidan. Då är konsumtionen det som ska vara drivkraften. Därför är det centralt att följa den, säger Winsth.

”För optimistiska prognoser”

Nya signaler om amorteringskrav kan påverka hur hushållen väljer att spendera sina pengar framöver, konstaterar Annika Winsth. Därför är det viktigt att noga följa hushållens agerande.

TT: Hur ser ni på ekonomin i fjärde kvartalet?

– Vår bedömning är att både regeringen och Riksbanken är för optimistiska i sina prognoser, även för nästa år tyvärr. Vår bedömning är att tillväxten snarare kommer att ligga runt 2 procent, i BNP och konsumtion, än närmare tre procent som de tror.

Ett viktigt skäl till Nordeas bedömning är, enligt Winsth, just att hushållen får nya förutsättningar när amorteringskraven införs. Det blir också flera skattehöjningar.

– Exporten kommer att bidra, men vårt närområde, både Norden och Europa, är svagt. Så det blir ingen stark skjuts från exporten. Det gör att det är svårt att se hur vi ska komma upp i en tillväxt på mer än 2 procent, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.