Per-Eric Fylking, styrelseordförande i Overseas Telecom Foto: Scanpix

”Svensk etik går inte i Asien”

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera ska spara två miljarder och göra sig av med 2.000 anställda. Men i de kontroversiella diktaturstaterna i Eurasien går affärerna bra.

Telia Sonera går både bra och dåligt, visar företagets delårsrapport. Det enda område där företagets intäkter ökar är i de kontroversiella länderna som kallas Eurasien. Dit hör forna Sovjetrepubliker som Azerbajdzjan, där företaget kritiseras för delaktighet i brott mot mänskliga rättigheter och Uzbekistan, där Telia anklagas för att ha mutat sig till 3G-licenser.

Men om man ska göra affärer på tillväxtmarknader måste man anpassa sig till ländernas villkor, säger  Per-Eric Fylking till SVT i dag.  Fylking har jobbat med Telia ända sedan Televerkstiden, senast som styrelseordförande i Overseas Telecom, som är Telias intressebolag som byggt upp mobil verksamheten i bland annat Asien .

Telias diktatursamarbete

”Naiv syn”

Fylking menar att det finns en naiv syn på etik i den svenska debatten.

–Skall man vara med måste spela efter deras regler, det kan finnas regler utomlands som inte stämmer med svensk etik, särskilt i Asien, säger han.

Fylking vill inte i detalj precisera vad företag skall acceptera och när det är dags att säga stopp. Han tycker att det finns länder där man inte skall göra affärer. Men han menar samtidigt att lilla Sverige inte kan vänta sig att affärspartners i  tillväxtekonomier i Asien kommer anpassa sig till alla delar av svensk etik.

Kan man inte ha svenska etiska regler i de länderna?

–Nej, jag tror inte det går. Då får vi inte vara med, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet