Nordeas chefekonom Annika Winsth. Foto: TT

Svensk tillväxt bromsar in

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ekonomin går fortsatt starkt, men det bästa är bakom oss. –Det har varit som bäst, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 4,2 procent under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med fjärde kvartalet i fjol har BNP vuxit med 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Tillväxten var därmed något lägre än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt på kvartalsbasis på 0,7 procent och på årsbasis på 4,3 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Räntan färdigsänkt

Under fjärde kvartalet i fjol låg tillväxten på 1,6 procent på kvartalsbasis och 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, enligt reviderade siffror.

En fortsatt stark tillväxt, och i linje med förväntningarna, konstaterar Nordeas chefekonom Annika Winsth.

– Det är bra siffror även om de är mer dämpade, säger hon.

Tillväxten bromsar nu in efter ett starkt avslut i fjol. Riksbankens extrema lågräntepolitik har drivit på den ekonomiska tillväxten, men nu är det färdigsänkt från Riksbanken, enligt Winsth.

Kronan stärktes

Hushållens konsumtion ökade säsongsrensat med 1,1 procent i första kvartalet jämfört med fjolårets fjärde kvartal. Utgifter för boende bidrog mest till ökningen, enligt SCB.

Kronan stärktes något mot både euron och dollarn. Samtidigt steg svenska marknadsräntor marginellt.

Investeringar i byggnader och anläggningar, inklusive bostäder, fortsatte att öka kraftigt trots en dämpning för bostadsinvesteringar, enligt SCB.

Fasta bruttoinvesteringar steg 2,1 procent säsongsrensat jämfört med kvartalet före, vilket bidrog med 0,5 procentenheter till BNP-tillväxten under årets första kvartal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.