Svenska bönder blir allt rikare

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska jordbruksmarken har stigit kraftigt i värde de senaste åren. Många bönder, särskilt i sydöstra Sverige, där jorden är extra bördig har blivit förmögna, i varje fall på pappret.

VD:n på Skånegårdar, mäklaren Dag Magnusson, säljer gårdar, framför allt i södra Sverige, för omkring en miljard kronor om året. En del gårdar är väldigt dyra, som egendomen Ållskog på Österlen, som just nu är redo för försäljning.

-Det är en fastighet på 565 hektar, varav ungefär 365 är åker och resten skog- och betesmark, och med en vacker byggnation. Vi räknar med att det är värt ungefär 90 miljoner kronor, säger han.

Huset ser väldigt pampigt ut, men faktum är att det är marken som är den stora förmögenheten. Och det är någonting som håller på att hända i den skånska myllan. Bönderna här tycks ha blivit rika. Skälet till det är helt enkelt att allt fler människor i världen har råd att äta sig mätta. Detta har drivit upp spannmåls- och livsmedelspriserna, vilket har gjort jordbruksmark alltmer värdefulll.

Det är dessutom någonting ytterligare som driver upp markvärdet extra mycket i vår lilla delen av världen. En sorglig faktor, kan tyckas, men märkbar. Det handlar om förändringen av det globala klimatet, som allt oftare har drabbat skördar runt om i världen, men som inte har påverkat oss lika mycket.

-Nu har det varit ogynnsamma klimatförhållanden i världen som har gjort att världslagren på livsmedel och spannmål är lägre än på mycket, mycket länge. Här är vi dock skonade från detta, och skördarna är goda, och det gör ju också jorden mer attraktiv, säger Dag Magnusson.

Stora prisökningar

Det är besynnerligt, men fullt påtagligt, att man kan räkna växthuseffekten i kronor och ören, om man jobbar med att sälja skånska gårdar. Markvärdet har stigit kraftigt i värde, år efter år. Under de senaste tre åren med över 25 procent. Idag kostar jordbruksmarken tre gånger mer än för tio år sen.

Denna utveckling har gynnat bönderna, lantbrukarna, naturligtvis. När förr rika kapitalister eller danskar köpte egendomar som Ållskog, är det nu allt oftare lantbrukare som slår till på ett sådant ställe för att expandera sin verksamhet.

-Faktum är att under dom senaste 10 till 15 åren är det framför allt lantbrukare som har lyckats spänna bågen och vara med i budgivningarna för att till sist ta hem spelet, säger Dag Magnusson.

Tänker inte kortsiktigt

Men när vi träffar Johan Knutsson som förvaltar en del av landets bördigaste och mest värdefulla jordbruksmark i Sverige, på Lundaslätten, så slår han ifrån sig när man målar upp en bild av den rika bonden. Själv sitter han på 200 hektar mark, och arrenderar lika mycket till, en mark vars värde ligger i hundramiljonersklassen. Men rik, det är han inte, säger han. Då vet man inte hur mycket det kostar att vara bonde. Dessutom är en bonde ingen kortsiktig spekulant.

-Lantbrukare överlag är ett släkte som tänker framåt, och man vill utveckla. En del äldre avvecklar om ingen vill ta över, men de som tar över vill utveckla och expandera, och då behöver man kapitalet. Så egentligen får man aldrig riktigt del av den värdestegring som blir, säger Johan Knutsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.