Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska hushållen lånar allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Trots hot om amorteringskrav fortsätter hushållen att låna pengar. Och allra mest ökar bostadslånen.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att tillväxttakten för hushållens skulder i juni låg på 5,4 procent. Det är en viss ökning jämfört med maj månad, då tillväxten låg på 5,3 procent.

Allra mest ökar bostadslånen, som är den största delen av hushållens skulder.

Den svenska lånefesten

Skuldberget fortsätter alltså att öka, trots att både Riksbanken och Finansinspektionen vill att hushållen ska amortera mer.

Hett i debatten

Samma inställning har regeringen, medan delar av oppositionen vill diskutera ett amorteringskrav. I november ska Finansiella stabilitetsrådet, där de båda myndigheterna och regeringen sitter, presentera ett förslag till bindande amorteringskrav.

Den försiktiga tillväxttakten i hushållens skuldsättning förändrar inte bilden, enligt Finansinspektionen.

– Vi är fortsatt oroade över den höga skuldsättningen och följer utvecklingen noga. Behövs det nya åtgärder kommer vi att göra mer, säger Karin Bohman Röding, pressekreterare på Finansinspektionen.

Totalt uppgick bankernas utlåning till hushåll till nästan 3.000 miljarder kronor i juni, efter en ökning med 147 miljarder kronor på ett år. Ökningen av bolån stod för 129 miljarder. Det motsvarar en tillväxttakt på 5,7 procent i juni.

Lånar till bostad

Jens Magnusson, privatekonom på banken SEB, tycker det är logiskt att hushållen lånar när räntan är så låg som i dag. Han är inte så oroad över nivån som skulderna ökar.

– Man behöver bara backa några år så var tillväxten dubbelt så hög. Vi ser också att fler amorterar och att färre efterfrågar amorteringsfria lån, säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea, ser en viktig orsak till att hushållen fortsätter att låna.

– Vi måste ha någonstans att bo, efterfrågan på bostäder är hög samtidigt som utbudet är litet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet