Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om svårigheterna med att förstå varför kronan är så svag. Foto: Isabell Höjman/TT, SVT

Svenska kronan nära lägsta nivån någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Den redan svaga svenska kronan fortsätter att tappa i värde mot andra valutor och är nu mindre värd än någonsin tidigare, med några få undantag.

Under torsdagen vid lunchtid kostade en amerikansk dollar 10,50 svenska kronor och en euro 11,31 kronor. Med undantag för några få snabbt övergående tillfällen tidigare, så har en euro aldrig tidigare varit så dyr.

– Att döma av marknaden ser det inte jättebra ut. Kronan handlas kring de svagaste nivåerna någonsin som vi har sett mot euron, så läget är ganska bekymmersamt, säger Carl Hammer på banken SEB.

Inte varit så svag på över tio år

Även jämfört med ett sammanvägt index som består av andra valutor (KIX-index) så är den svenska kronan och snuddar på nya bottenrekord nu. Inte på över tio år har den svenska kronan varit så svag som nu och blickar man längre tillbaka är det endast korta perioder 2009, 2001 samt några gånger under 1990-talet som vår valuta varit mindre värd.

Vad är det då som ligger bakom de nya bottenrekorden? När det är oroligt i omvärlden brukar små valutor som den svenska ta stryk. Dessutom har den amerikanska centralbankens snabba räntehöjningar stärkt den amerikanska dollarn ytterligare.

– Men den sista rörelsen (kronförsvagningen) är svårförklarad. Det skulle kunna ha att göra med en internationell oro för svensk bostadsmarknad, säger Carl Hammer.

Kan gynna exportbolagen

Den svaga kronan drabbar dels alla svenskar som åker utomlands, dels blir inköp från utlandet dyrare. Samtidigt kan svenska exportbolag gynnas, då deras produkter blir billigare utomlands vilket gör att de kan sälja mer.

Förra året tappade den svenska kronan 15 procent mot dollarn och 9 procent mot euron och nu fortsätter alltså kronförsvagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.