Foto: Fredrik Sandberg TT

Svenskar nöjdast med plånboken

Publicerad

Svenskarna är det folk i världen som är nöjdast med sin ekonomi. Men pengar är inte allt, visar det sig.

Svenskarna ligger på åttonde plats över de lyckligaste nationerna, enligt en ny Galluprapport, skriver Sydsvenskan. Men på ett område är svenskarna mer tillfredsställda än någon annan: den egna plånboken. Placeringen är inte alls förvånande, enligt privatekonomen Jens Magnusson på SEB.

– Vi har en positiv bild av vår egen ekonomi. Även i tider när vi tror att världsekonomin eller Sveriges ekonomi är under press så tror vi att den privata ekonomin kommer att klara sig bra.

Men varför är vi inte lyckligast totalt sett?

– Vi är inte lika nöjda med vissa saker som vi i Sverige värdesätter högt, som skola och äldreomsorg. Vi blir mindre nöjda med vår välfärd, medan våra nordiska grannländer blir mer och mer nöjda.

Enligt Jens Magnusson är den privatekonomiska situationen viktig för lyckan, men den är mycket viktigare för de som har lite.

– För den som är hungrig är det förstås det enda man tänker på. Det finns en undergräns för när vi blir olyckliga. Men när man väl inte är hungrig längre och kan betala räkningarna kan man plötslig känna sig otillfredsställd av en massa andra saker i livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.