Foto: TT

Svenskarna har råd att amortera

Uppdaterad
Publicerad

De flesta hushållen oroar sig inte för bostadslånen. Och de har råd att amortera några tusenlappar i månaden, visar en undersökning.

Bara sex procent av tusen tillfrågade hushåll med bostadslån säger sig vara oroliga för den egna lånesituationen. Fyra av tio är inte alls oroliga och ungefär hälften är bara lite oroliga, enligt en enkät som Länsförsäkringar gjort.

Till sommaren lutar det mesta åt att det blir ett krav på att amortera ner sina nya bolån, stegvis, till 50 procent av bostadens inköpspris, enligt Finansinspektionens förslag.

Det kommer att för många innebära tuffare ekonomiska krav vid ett bostadsköp än i dag, för en hel del flera tusenlappar i månaden i amorteringar på lånet, utöver räntekostnaderna.

Minskad konsumption

Men om man ska tro enkäten så har de flesta råd att amortera, i alla fall någon eller några tusenlappar i månaden. Nästan tre av tio skulle kunna betala av på lånet med 4 000 kronor. Men två av tio skulle inte alls ha råd eller bara klara av max 500 kronor i månaden.

En indirekt effekt lär bli att hushållens konsumtionsutrymme dras åt.

”Det finns en risk att kravet på amortering kan slå mot konsumtionen, vilket i sig kan leda till lägre inflation eller deflation”, skriver Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank, som befarar högre arbetslöshet som en konsekvens.

Fakta: Så tror hushållen om amortering

Så här svarade tusen personer som har bolån på frågorna:

Hur upplever du ditt/hushållets lånesituation i dag?

  • Jag oroar mig inte alls för lånen, 40 procent
  • Jag oroar mig väldigt lite för lånen, 27 procent
  • Jag oroar mig ganska lite för lånen, 27 procent
  • Jag oroar mig ganska mycket för lånen, 5 procent
  • Jag oroar mig väldigt mycket för lånen, 1 procent.

Hur mycket tror du att du/ditt hushåll kan amortera på lånet varje månad?

  • Över 4 000 kronor, 28 procent
  • 2 000-4 000, 28 procent
  • 1 000-2 000, 24 procent
  • 0-1 000, 21 procent

Källa: Länsförsäkringar (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.