Foto: TT

Swedbank har dubbeldebiterat tusentals kunder

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank har dragit dubbla belopp från hundratusentals kunder runt om i landet. Felet ska nu vara åtgärdat och alla ha fått tillbaka sina pengar. Men i värsta fall kan drabbade tvingas betala övertrasseringsavgift.

Dubbeldebiteringen har inträffat i slutet av juni. Förutom Swedbanks egna kunder har även kunder hos bland annat Handelsbanken, SEB och Danske Bank drabbats, skriver Aftonbladet.

Misstaget gäller transaktioner gjorda med olika former av Mastercard-kort och rör kunder i flera olika banker, skriver TT.

Swedbank bekräftar att felet ligger hos dem.

– Det var helt enkelt en avräkningsfil för transaktioner som gick dubbelt i fredags. Enkelt uttryckt innebär det att ett stort antal kunder hos ett flertal banker blev dubbeldebiterade på deras kreditkort, säger Gabriel Francke Rodau, tf komunikationschef, till Aftonbladet.

Många drabbade

Swedbank uppger till Expressen att transanktionerna inträffade i fredags, den 1 juli. Men kunder skriver på Handelsbankens hemsida att beloppen dragits redan den 29 juni. Andra menar att de dubbeldebiterats den 2 och 3 juli.

– Jag har ingen uppfattning om hur många som har drabbats men det är ganska många transaktioner. Det kan handla om de flesta bankers kunder, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, till Expressen.

Felet åtgärdat

Problemet upptäcktes natten mot tisdagen. En rättningsfil har skickats för att justera beloppen. Felet ska nu vara åtgärdat och de drabbade ska ha fått tillbaka sina pengar.

– Kundernas konton är korrigerade. Man behöver inte själv göra någonting, säger Claes Warrén till TT.

I värsta fall kan felet kosta kunderna pengar. Både Handelsbanken och Danske Bank drar hundra kronor av personer som övertrasserar sina konton, skriver Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.