Michael Wolf. Foto: TT

Swedbanks vd får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan. Enligt styrelseordförande Anders Sundström beror det på att banken vill komma närmare kunderna ”i en digital värld”.

I ett pressmeddelande från banken står det att Michael Wolf lett Swedbank på ett framgångsrikt och inspirerande sätt, men att det är dags för en ny vd.

– En ny vd kan ta banken till nästa nivå, skriver Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström i pressmeddelandet.

Swedbank sparkar sin vd

Den förklaringen upprepades även under Swedbanks presskonferens på tisdagsförmiddagen. Huvudskälet till att Wolf får gå är att han inte har varit framgångsrik i frågor som rör hur nöjda kunderna och medarbetarna är, även om han har lyckats bra på andra håll, sa Sundström.

– Vi vill försöka bygga ett nytt ledarskap. Vi känner att vi måste komma vidare. Den här perioden har varit väldigt framgångsrik, sa Anders Sundström.

”Inte rätt person”

Dagens industris avslöjanden om att två av Michael Wolfs toppchefer, Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber vid sidan av byggt upp en privat fastighetsverksamhet och gjort affärer med Swedbanks egna kunder var ”underordnade”. Inga privata skäl låg bakom beslutet, sa Sundström.

– Wolf är inte rätt person för nästa steg utan i det steg vi nu ska ta är det viktigaste att hitta en person som kan hålla i det vi gjort och genomföra en förändring för att komma närmare kunderna i den digitala världen.

Swedbank försvarade till en början chefernas affärer, men backade i november. I december lämnade Magnus Gagner-Geeber banken. Enligt Sundström var det Wolfs ansvar att sätta stopp för intressekonflikten, även om bankens regelverk inte krävde det av honom.

”Jag blev överraskad”

Michael Wolf säger att han är förvånad över beslutet.

Jag blev överraskad över styrelsens beslut, men har samtidigt största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken,” säger Wolf i ett skriftligt svar enligt DI.se :

Sundström säger att det inte finns någon dramatik i beskedet att Wolf får lämna omedelbart.

– Men vd:n har ansvar för att nå mål som styrelsen formulerar och där har vi inte nått fram, säger Sundström

”Mycket ovanligt”

SVT:s ekonomikommentator Jan Nylandet menar dock att beslutet är ovanligt.

– Det är mycket, mycket ovanligt att en vd får sparken på det här sättet. Speciellt bara några dagar efter att de presenterat sin årsrapport. Normalt sker det här under ordnade former och det är uppenbart att någonting måste ha hänt som gjort att Michael Wolf förlorat styrelsens förtroende, säger Jan Nylander.

Enligt det avtal som finns kommer Michael Wolf att få en uppsägningslön och ett avgångsvederlag baserat på lönen som ligger på 13 miljoner kronor. Det handlar om 75 procent av lönen under uppsägningstidens 12 månader, samt avgångsvederlag på 75 procent av lönen i 12 månader. Om Michael Wolf får ett nytt jobb görs en avräkning på lön och avgångsvederlag, uppger Swedbank.

Aktien föll

Swedbanks styrelse har utsett Birgitte Bonnesen till tillförordnad vd. En ny vd ska utses senare ”i lugn och ro”. Både Anders Sundström och Göran Bronner sitter kvar tills vidare.

Swedbanks aktie föll rejält under den inledande börshandeln. Efter några minuter hade aktien backat med över fyra procent och gick därmed betydligt sämre än branschkollegorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet