Den japanska krockkuddstillverkaren Takata ansöker om konkursskydd. Foto: TT

Takata ansöker om konkursskydd

Uppdaterad
Publicerad

Takata har lämnat in en ansökan om konkursskydd. Enligt källor till Reuters har företaget skulder på mer än 1.000 miljarder yen, motsvarande runt 80 miljarder kronor.

”Vid ett styrelsemöte den 26 juni har vårt företag beslutat att inleda förfarandet att ansöka om konkursskydd”, skriver Takata i ett uttalande efter att ansökan lämnats in vid en domstol i Tokyo.

Japans krisdrabbade krockkuddstillverkare Takata har tolv dotterbolag i andra länder. Alla har ansökt om konkursskydd.

Bolaget har hamnat i en stor rättegångsprocess kring defekta krockkuddar som ska ha orsakat 16 dödsfall och 180 skadefall. Orsaken till säkerhetsdefekterna är inte klarlagda.

LÄS MER: Takata ber döda bilister om ursäkt

Tillgångar köps av amerikansk rival

Den väntade åtgärden offentliggjordes på måndagsmorgonen lokal tid i Tokyo. De flesta av företagets tillgångar kommer att köpas av den amerikanska rivalen Key Safety System (KSS). Köpesumman blir 175 miljarder yen.

– Vi ser fram emot att slutföra de slutgiltiga avtalen med Takata de närmaste veckorna, genomföra transaktionen och arbeta med både nya och gamla kunder medan vi utreder nästa tillväxtfas för det nya KSS, säger Jason Luo, vd för KSS.

LÄS MER: Toyota återkallar fler bilar

I fredags rusade Takatas aktie med 40 procent på Tokyobörsen, då investerare chansade på snabba affärer efter att priset under torsdagen hade rasat med 55 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.