Johan Dennelind, vd och koncernchef på Telia Sonera. Foto: Nyhetsbyrån TT

Telia kan tvingas betala miljarder till okända ägare

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera har tidigare fått hård kritik för sitt samröre med diktaturer. Nu kan SVT avslöja att om Telia Sonera och de okända ägarna till dotterbolaget i Azerbajdzjan inte kan komma överens kan dotterbolaget tvingas betala ut miljardbelopp.

För sju år sedan köpte Telia Sonera ut den azeriska staten från sitt dotterbolag i Azerbajdzjan, men enligt nya uppgifter kan bolaget fortfarande ha starka kopplingar till landet diktatorfamilj

Ägandet ska vara dolt genom ett turkiskt bolag, som i sin tur ägs av två panamanska bolag. Nu bekräftar Telia Sonera att de inte vet vilka de egentligen gör affärer med i Azerbajdzjan.

– Jag är inte nöjd fullt ut förrän vi får svar på vem som ligger bakom de här bolagen och vi driver den här frågan aktivt för att få svar. Samtidigt vill jag påpeka att vi är de som kontrollerar bolaget Azercell och som styr bolaget, säger Telia Soneras vd och koncernchef Johan Dennelind till SVT.

Säljoption på nära 6 miljarder kronor

Telia Sonera vill gärna hävda att affärerna i Azerbajdzjan hör till historien. Men nu kan SVT avslöja att Telia Soneras partner i Azerbajdzjan har rätt att sälja sin andel i mobiloperatören Azercell – för nära 6 miljarder kronor – och bara Telia får köpa.

På Civil Rights Defenders beskriver chefsjuristen John Stauffer affärsklimatet i Azerbadjzjan som ett familjeföretag för presidentfamiljen.

– När det gäller Azerbadjzjan så har vi en situation där presidenten och hans familj i princip driver landet som ett familjeföretag, där landets resurser filtreras genom regimen och föder familjen, säger John Stauffer.

Och Telia skulle kunna tvingas köpa sina okända ägares aktier – om Telia Sonera och deras okända ägare blir oense i viktiga frågor på årsstämman.

En säljoption innebär nämligen att företaget förbinder sig att köpa aktierna. Det innebär i teorin att Telia Sonera måste köpa aktierna om de okända ägarna vill sälja.

Upplägg påminner om Uzbekistan

Upplägget i sin helhet med frontpersoner som står en diktatorfamilj nära – och säljoptioner i miljardklassen – är ett upplägg som  i mångt och mycket påminner om det som Telia Sonera hade med sin mutmisstänkte partner Takilant i Uzbekistan.

– Det finns vissa partners i vissa marknader där vi vet inte vilka som ligger bakom. Men vi väljer att inte kommentera i detalj för det är pågående diskussioner, pågående utredningar som vi själva driver och det är viktigt för oss att få svar på de frågorna, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef på Telia Sonera.

Telia Sonera hälsar via sin presstalesman Salomon Bekele att om de okända ägarna i Azerbajdzjan skulle vilja lösa in sin aktier är det något som Telia Sonera får ta ställning till då.

Så här står det i TeliaSoneras årsredovisning för 2013

”För Azertel, moderbolag till mobiloperatören Azercell Telekom B.M. (Azercell) i Azerbajdzjan, ingår i utgående redovisat

värde 5 891 MSEK (5 146 MSEK) avseende en säljoption utställd 2008 i samband med privatiseringen av Azercell, numera helägt av Azertel.

Om ett dödläge avseende bolagsstämmobeslut av avgörande betydelse skulle uppstå gäller det beslut som biträds av TeliaSonera. Under sådana omständigheter ger optionen den störste ägaren av innehav utan bestämmande inflytande rätt att sälja sin 42-procentiga andel i Azertel till Fintur Holdings B.V. TeliaSonera konsoliderar 74,3 procent av Fintur. Lösenpriset utgörs av verkligt värde vid lösentidpunkten och ska fastställas genom oberoende värdering. Avsättningen motsvarar nuvärdet av det belopp som enligt ledningens bästa bedömning erfordras för att reglera skulden. Skattningen av verkligt värde på Azertel är baserad på Azercells 10-åriga affärsplan med en diskonteringsränta (WACC) efter skatt om

12,7 procent och ett slutvärde för tillväxten i fritt kassaflöde om 3,5 procent. Avsättningen kan komma att variera beroende på förändringar i Azertels uppskattade verkliga värde och på tidpunkten för optionens utnyttjande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.