Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, menar att det är allvarligt om inte Telia Sonera följer sina egna etiska riktlinjer. Foto: Civil Rights Defenders/TT

”Telia lägger sig platt”

Publicerad

Efter att SVT kunnat berätta att Telia Sonera hjälpte regimen i Tadzjikistan att blockera internet, nyhetssajter och sociala medier riktar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders skarp kritik mot Telia Sonera. ​

– Det är allvarligt om man inte följer sina egna etiska riktlinjer. Här verkar det som att man lägger sig platt för regimen, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Telia Sonera har under ungefär en vecka hjälpt den tadzjikiska regimen att blockera webbsidor, sociala medier och sms-trafik i landet.

Telias diktatursamarbete

Måste följa landets lagar och regler

Enligt Telia Soneras egna etiska regler ska man följa de lagar och regler som finns i det land som man verkar. Men enligt Telia Sonera själva är det oklart om det finns något domstolsbeslut till stöd för den tadzjikiska regimens agerande. 

– Även om rättsväsendet ofta är genomkorrupt i en auktoritär regim måste man som teleoperatör hänvisa till att myndigheterna måste visa något slags domstolsbeslut – för vad kan myndigheterna kräva nästa gång? frågar sig Robert Hårdh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet