Telia-toppen: Det handlar inte om Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att sparka fyra personer i Telia Soneras ledning handlar om nya mutmisstankar, inte om de misstänkta affärerna i Uzbekistan att göra, säger företagets vd.

Uppgifterna som lett till att de fyra cheferna sparkats handlar inte om Uzbekistan, utan om när Telia Sonera gått in i andra länder i regionen, säger företagets vd Johan Dennelind.

– Det är inte Uzbekistan i det här fallet, det är andra marknader som vi har gått igenom. Vi har tittat på andra transaktioner där det har dykt upp frågor som vi vill att vi ska ha hantera annorlunda för att leva upp till våra höga krav på etiska förhållningssätt.

Telias diktatursamarbete

Dennelind vill inte säga vilka eller hur många länder det gäller, men det är flera stycken och det är känt att Norton Rose Fulbright började med att titta på affärerna i Nepal.

– Vi går inte in i detalj på vilka marknader det är utan vi ska gå igenom land för land. Vi har gjort en stor del av det, och det återstår lite grann, säger han.

Granskningen ska vara klar första kvartalet 2014.

Sköttes inte enligt god affärssed

Telia Sonera vill dock inte själva gå ut med vilka de fyra cheferna är, förutom att den förre finanschefen Per-Arne Blomquist, är en av de, som nu får sluta med omedelbar verkan.

– Styrelsen har inte längre förtroende för de här personerna, säger styrelseordförande Marie Ehrling, till SVT Nyheter.

Varför gör ni det här nu?

– Vi i styrelsen gav i april 2013 uppdrag till en advokatbyrå att gå igenom våra affärer, avtal och partners i vårt affärsområde Eurasia [östländer som Azerbajdzjan, Kazakstan och Moldavien]. Nu är utredningen delvis färdig och vi kan konstatera att vissa transaktioner i de här länderna inte skötts enligt god affärssed, säger Marie Ehrling.

Flera misstänkta

Beslutet om utredningen togs i samband med bolagets bolagsstämma. På samma stämma försvarade, den i dag sparkade, Per-Arne Blomquist de affärer som bolaget gjort i Uzbekistan. Affärerna är nu under utredning av åklagare och flera inblandade, bland annat chefer inom Telia Sonera, är misstänkta för inblandning i korruptionshärvan.

– Vi kommer att lämna över det här materialet till åklagare och sen får de bedöma om de begåtts olagligheter kring de här affärerna, säger Marie Ehrling, till SVT Nyheter.

Vad gör ni för att det här inte ska upprepas?

– Vi håller på att förbättra vårt ramverk över regler och riktlinjer inom Telia Sonera, för det här är svåra frågor. Vi bygger också en ny kultur kring vad som är rätt och fel i ”svåra länder” [östländer som till exempel Uzbekistan]. Vi kommer också att rulla ut ny policys och nya ”koder” till våra anställda, säger Johan Dennelind, till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet