Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är chockerade för oss. För mig är det oacceptabelt. Vi betalar redan högre hyra jämfört med många andra företag”, säger hyresgästen Waqas Gul. Foto: David Westling/SVT

Tiotusentals boende riskerar hyreschock

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största bostadsbolag Heimstaden vill få hyresgästerna att betala för bolagets skenande räntekostnader. Resultatet kan bli kraftigt höjda hyror för de boende.

– Det är chockerade för oss. För mig är det oacceptabelt. Vi betalar redan högre hyra jämfört med många andra företag, säger hyresgästen Waqas Gul. 

Heimstaden har de senaste åren i hög takt köpt bostadsfastigheter i Sverige och Europa. Bolaget är nu Sveriges största hyresbostadsbolag och Europas näst största. I Sverige har Heimstaden nu cirka 45 000 lägenheter. Men expansionen som skedde när räntan var låg har haft ett pris. Heimstaden har idag runt 200 miljarder kronor i skulder. 

I Malmö har bolaget efter en färsk rekordhöjning av hyran med 5 procent krävt förhandling om ytterligare 2 procents hyreshöjning med hänvisning till ökade räntekostnader. 

– Man kom sent in till festen när de köpte till uppskruvade priser med hög skuldsättning som följd. Att nu tänka sig att hyresgästerna ska rädda situationen när alla löntagare får sjunkande reallöner är heller inte så vältajmat, säger Stig Westerdahl, professor i företagsekonomi vid Malmö universitet.

Under våren har den fastighetssektor som nyligen ansågs glödhet blivit en krissektor. Det senaste bolaget som sett aktien rasa är Samhällsbyggnadsbolaget SBB. 

– Den mest problematiska branschen i Sverige har varit fastighetsbranschen med omfattande korsägande och hög skuldsättning. Heimstaden är ett av de företag som tornar fram som ett av de mest problematiska, säger han.

”Det kunde inte vara för evigt”

Mikael Wikén bor i en tvårummare på 50 kvadrat i en av Heimstadens fastigheter i Råcksta i Stockholm. Hyran är på 9800. Han är orolig inför kommande höjningar.

– De har väl en skyldighet mot sina aktieägare. Samtidigt är det ett märkligt sätt att agera – att ta de här riskerna. Vi har haft en lågräntemiljö väldigt länge. Det kunde inte vara för evigt, säger han.

SVT har sökt Heimstadens huvudägare Ivar Tollefsen och vd Helge Krogsböl för en intervju om bolagets risktagande utan resultat. 

I ett mejl skriver bolaget att ”Vi har en solid finansiell och likviditetsmässig position och fortsätter att leverera goda resultat” men ”med stigande räntor är det rimligt att även hyresgästerna bidrar till en del av kostnadsökningen”.

Fakta Heimstaden

Äger totalt cirka 160 000 lägenheter i framför allt Sverige, Tyskland, Danmark, Tjeckien och Nederländerna. 

Grundare och storägare är den norske fastighetsmiljardären Ivar Tollefsen. 

Under våren 2023 har aktierna i många börsnoterade fastighetsbolag på Stockholmsbörsen tappat kraftigt i värde. Heimstaden är inte börsnoterad i traditionell mening men det finns en noterad så kallad preferensaktie. Den har på ett år tappat närmare 60 procent i värde. Pensionsbolaget Alecta är en av Heimstadens bostads största ägare.  I slutet av april tvingades Alecta skriva ned sitt innehav i Heimstaden med tre miljarder kronor. Även försäkringsbolaget Folksamgruppen är storägare.

I mars i år delade Heimstaden Bostad ut 6,7 miljarder kronor till sina aktieägare. 

Bolaget har kritiserats av Hyresgästföreningen för en affärsmodell där lägenheter renoveras styckevis när hyresgäster flyttar med kraftig höjd hyra som följd. 

I slutet av 2018 avslöjade norska tidningen Dagens Næringsliv att Heimstaden i Norge hade systematiskt överdrivit storleken på lägenheter de hyrde ut – vilket medfört ökade intäkter. Metoden fick 2019 kritik av den norska myndigheten Forbrukertilsynet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.