Foto: TT

Tufft kvartal för pressat Fingerprint

Uppdaterad
Publicerad

Biometriföretaget Fingerprint Cards har haft en tuff tid med vinstvarning i december och de uppmärksammade gripandena av en storägare och en styrelseledamot i januari. Kvartalsrapporten gillades inte av börsen där aktien föll på förmiddagen.

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 547 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016, en uppgång från 518 miljoner kronor motsvarande period 2015.

Det var sämre än den vinst på 620 miljoner kronor analytikerna i genomsnitt hade förväntat sig, enligt Reuters sammanställning. Aktien sjönk kraftigt när börsen öppnade, men återhämtade sig något under förmiddagen.

Fingerprint

Första utdelningen

Omsättningen uppgick till 1,6 miljarder kronor, jämfört med 1,4 miljarder kronor ett år tidigare. Styrelsen föreslår en utdelning på 2:00 kronor per aktie, bolagets första utdelning till ägarna.

I december vinstvarnade bolaget, bland annat med förklaringarna att man missat kundernas lageruppbyggnad och deras brist på komponenter.

– Vi har självklart gått djupare i det problemet och skriver i prognosen för första kvartalet att det blir svagare på grund av lagerförsäljningar. Man samtidigt måste jag vara ödmjuk och erkänna att vi aldrig kan ha full kontroll på lageruppbyggnaden i hela kedjan, säger vd Christian Fredrikson.

Turbulensen påverkar

Att storägaren Johan Carlström och den numera avgångna styrelseledamoten Lars Söderfjell är misstänkta för marknadsmissbruk är helt klart ett problem för företaget, erkänner han.

– Jag skulle vara naiv om jag inte säger att den här typen av turbulens utanför bolaget påverkar oss. Jag är ledsen för det som här hänt, men samtidigt fokuserar jag totalt på vår operativa verksamhet.

Fingerprints mål för 2017 är att behålla en marknadsandel på över 50 procent och att den totala volymtillväxten av sensorer inom branschen blir procentuellt lika stor.

– Prognoserna för ett bolag som vinstvarnat blir i ett slag mindre värda. Om bolaget kan behålla en marknadsandel på 55–60 procent har de ett grepp om priserna och kan behålla marginalerna, men om den sjunker till 45 procent så är konkurrenterna med och sätter priserna, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Fakta: Många lämnade efter vinstvarningen

I samband med vinstvarningen 8 december sålde 10 procent av ägarna i Fingerprint alla sina aktier i bolaget, enligt Avanza.

Totalt har dock antalet aktieägare ökat, men de som köpt på senare tid gör det för mindre summor, i snitt 14 000 kronor per investerare, vilket är en tiondel av vad de äldre ägarna satsat.

Vid toppnoteringen 30 november hade aktien 22 000 ägare medan antalet nu är över 60 000. 49 000 av dem har gått back på aktien.

Källa: Avanza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fingerprint

Mer i ämnet