Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

”Urladdning kostar Vattenfall miljarder”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftjätten Vattenfall kan trots miljardförluster på tysk kärnkraft visa på vinst på vardagsgnetet. Det visar med all tydlighet hur den friska kärnan i den svenska verksamheten får betala för stolleprovet att försöka vinna Europas kraftmarknad, skriver SVT:s Peter Rawet.

I dagens halvårsrapport från den statliga kraftjätten Vattenfall belastas resultatet med 5,5 miljarder kronor (före skatt) för värdeminskning för den av bolaget ägda tyska kärnkraften som ska läggas ned.

Denna urladdning kommer med all sannolikhet att fortsätta kosta enorma summor.

”Borde gjort större avskrivningar”

Förra sommarens chock med nedskrivningar av värden på närmare 30 miljarder upprepades dock inte. Men man kan fråga sig om inte bolaget borde ha gjort ännu större avskrivningar även i år.

Värdet på de kraftproducerande resurser man äger är ju beroende av priset på den energi som man får ur dem. Det priset har fortsatt att falla – med över en tredjedel bara på den nordiska elbörsen.

Det är alltså rimligt att tro att Vattenfall väljer att portionera ut förlusterna framöver. Det finns exempelvis ”övervärden” i det katastrofala köpet av holländska kraftföretaget Nuon på över 20 miljarder kronor. Övervärden som måste vara svåra att motivera med ett lågt elpris.

”Pengar tas från välfärden”

Nu blir frågan om vad priset blir för skattebetalarna. För det handlar inte bara om bokföringstekniska krumbukter. Förra året så gick statskassan miste om sju miljarder kronor i utdelning från Vattenfall (jämfört med året innan).

Pengar som alltså direkt tas från välfärden i samhället. Huvudfrågan blir till slut hur mycket notan hamnar på i slutet av året och vad som blir kvar till skattebetalarna när utdelningen ska komma nästa vår.

Vi har inte sett slutnotan för vare sig tysk kärnkraft, holländsk gas eller kolkraften. Miljardnotan för Vattenfalls härtåg av allt för dyra köp av företag i Europa lär fortsätta öka i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.