USA:s ekonomi går starkt

Publicerad

Den amerikanska ekonomin går fortsatt starkt och arbetslösheten faller – möjligtvis något presidentkandidat Hillary Clinton kan dra nytta av.

Veckan före USA-valet släppte arbetsmarknadsdepartementet de sista viktiga ekonomiska siffrorna.

Den amerikanska arbetsmarknaden utvecklas fortsatt starkt. I oktober växte sysselsättningen med 161.000 nya jobb, utanför jordbrukssektorn.

Det var visserligen något sämre än väntat. Bedömarna hade räknat med 170.000 nya jobb. Å andra sidan reviderades septembersiffran upp från 156.000 till 191.000.

Samtidigt sjönk arbetslösheten under femprocentstrecket, från 5,0 procent i september till 4,9 procent i oktober.

Det är en siffra som demokraten Clinton torde, åtminstone borde, använda i slutspurten, där hon kan visa på att den förda politiken med avgående presidenten Barack Obama, också demokrat, har varit lyckad. Fast frågan är om ekonomin orkar ta sig upp på dagordningen i valrörelsen som mest handlar om pajkastning.

Statistiken, som också visar på en stigande löneökningstrend, lär också öka sannolikheten att den amerikanska centralbanken höjer styrräntan i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.