Utredning stannade mellan myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska och estniska konsumentverket väntade båda på att den andre skulle höra av sig. Resultatet har blivit att utredningen kring bantningsbluffen Healthzone stannat upp.

När SVT härom veckan berättade om Healthzone förklarade svenska Konsumentverket att det inte kunde göra mer, eftersom ärendet nu lämnats över till estniska konsumentmyndigheten.

–Vi väntar på att de ska sätta stopp, sa Henrik Örnstedt, jurist på Konsumentverket.

Men när SVT kontaktar hans estniska kollega Hanna Turetski ger hon ett annat besked.

–Vi har fått besked från företaget att de upphört med sin annonsering. Vi har lämnat den informationen till svenska Konsumentverket och nu väntar vi på deras slutliga bedömning.

Företaget har ju annonserat i en av Sveriges största tidningar?

–Okej...det betyder att Konsumentverket borde informera oss så vi kan komma vidare. Om Konsumentverket meddelar att Healthzone fortsatt annonsera kan estniska konsumentmyndigheten göra en polisanmälan, säger Hanna Turetski.

Men från Konsumentverket hävdar man alltså fortfarande att det är estniska konsumentmyndigheten som ska agera.

–Vi inväntar besked från dem, säger i dag Jan Nyqvist på Konsumentverket till SVT.

”Kan inte säga mer”

Vi visar honom ett färskt mejl där Hanna Turetski berättar att hon fortfarande inte fått information från sina svenska kollegor.

–Okej...ja, jag kan inte säga mer än att vi haft kontakt, vi tillskrev dem senast den 7 eller 8 september.

Några timmar efter intervjun ringer Jan Nyqvist upp SVT och berättar att de nu fått en begäran från Estland om kompletterande information.

En information svenska Konsumentverket nu ska skicka över så snart som möjligt.

Vet du mer om Healthzone? Kontakta SVT:s reporter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.