Varnar för recession i USA

Publicerad

Handelsbankens ekonomer räknar med en avmattning i USA som slutar i recession om 1-2 år, enligt en färsk konjunkturprognos.

Även för Sverige pekar det mot en inbromsning, från en beräknad tillväxt på 3,3 procent i år följt av 2,6 procent 2017 och 2,2 procent 2018, enligt bankens ekonomer.

Inflationen väntas hamna på 1,1 procent i snitt i år, 2,1 procent 2017 och 2,6 procent 2018, medan arbetslösheten väntas ligga på 6,7 procent i år och nästa år för att därefter öka till 7,6 procent.

Vad gäller Riksbankens reporänta räknar Handelsbankens ekonomer med att den ligger kvar på rekordlåga -0,50 procent i över ett år för att därefter höjas gradvis till 1 procent i december 2018.

Kronan väntas stärkas mot euron under prognosperioden, medan dollarn väntas bli dyrare under året för att därefter tappa i styrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.