Astra Zenecas huvudkontor i Södertälje. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vinstras för Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 638 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,2 miljarder kronor, för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 1 304 miljoner dollar motsvarande period 2013.

Omsättningen uppgick till 6 416 miljoner dollar, jämfört med 6 385 miljoner dollar ett år tidigare. Bolaget, som de senaste dagarna omgärdats av uppköpsrykten, behåller sin prognos för 2014. Astra Zeneca förväntar sig en ”låg till medelhög ensiffrig procentuell minskning av intäkterna i fasta valutakurser under 2014”. Prognosen bygger på antagandet att en generisk version av Nexium lanseras i USA i slutet av maj.

Vd: starkt inom fem tillväxtplattformar

”Under första kvartalet har vi sett fortsatt momentum i verksamheten och vår intäktsökning speglar det växande bidraget från de fem tillväxtplattformarna, vilka uppvisade starkt resultat”, skriver vd Pascal Soriot i en kommentar.

”Jag är nöjd med de betydande framsteg vi gör för att uppnå ledarskap inom forskning i våra centrala terapiområden”, skriver Pascal Soriot vidare i kommentaren.

Enligt honom var resultatet starkt inom de fem tillväxtplattformarna – Brilinta, diabetes, andningsvägar, tillväxtmarknader och Japan. Inom diabetes ökade exempelvis intäkterna med 106 procent i fasta valutakurser, medan den globala försäljningen av hjärtmedicinen Brilinta ökade med 94 procent under kvartalet. Försäljningen i Kina ökade med 22 procent och i Japan steg den med 13 procent i fasta valutakurser.

Kärnvinsten minskade

Trots ökade intäkter minskade kärnvinsten per aktie, och det beror främst på investeringar ”i de viktigaste tillväxtplattformarna och snabbt utvecklande forskningsportfölj”, enligt Soriot.

Bland annat har Astra Zeneca fattat investeringsbeslut kring start av fas III-studier för fyra nya substanser för behandling av cancer och andningsvägar.

Vinsten per aktie från kärnverksamheten var 1:17 dollar. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig en vinst på 1:20 dollar, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var den väntade siffran i genomsnitt 6 372 miljoner dollar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.