Volkswagen flaggar för nedskärningar

Publicerad

Den nytillträdde VW-chefen Matthias Müller flaggade under ett personalmöte i dag för att effekterna av skandalen kommer att kräva nedskärningar.

– Jag ska vara väldigt öppen: Det här kommer inte att bli smärtfritt, sade Müller, enligt ett skriftligt uttalande från Volkswagen, skriver Reuters.

Müller förklarade samtidigt att alla investeringar som inte är absolut nödvändiga kommer att skrotas eller läggas på is.

Volkswagens utsläppsbluff

Enligt AFP sade VW-chefen även att de 6,5 miljarder euro som bolaget har reserverat för kostnader i spåren av skandalen inte kommer att räcka för att täcka böter och skadeståndsanspråk.

– Det inkluderar den beräknade kostnaden för att åtgärda de berörda fordonen. Men det kommer inte att räcka. Vi måste förbereda oss på betydande bötesstraff, sade Müller.

Personalmötet med cirka 20.000 närvarande ägde rum i VW:s hemstad Wolfsburg. Under mötet sade även Bernd Osterloh, fackets högste representant, att skandalen kommer att påverka vinsten och bonusutbetalningar till arbetarna.

Det var för drygt två veckor sedan det avslöjades att Volkswagen fuskat med utsläppsnivåerna från dieselmotorer. Omkring elva miljoner bilar beräknas omfattas av skandalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet