Volvo CE minskar med 1 000 personer

Publicerad

Volvo Construction Equipment (CE) ska minska antalet anställda med omkring 1 000 personer. I Sverige kommer mellan 100 och 150 personer att beröras på fyra orter.

Orsaken är att tillverkningen av grävlastare och väghyvlar flyttas till Volvo CE:s kinesiska bolag SDLG.

I dag sker tillverkningen förutom i Europa även i Nordamerika och Sydamerika. Majoriteten av de 1 000 anställda som drabbas finns i Polen, USA och Brasilien.

Besparing på tio miljoner

– I Sverige rör det sig om mellan tio och femton procent som kommer att beröras, säger Kina Wileke, presschef på Volvokoncernen, till TT.

Volvo har i omgångar aviserat besparingar på totalt tio miljarder kronor runt om i världen. Förutom Volvo CE berörs även Volvo IT.

Volvo CE har verksamhet på fyra orter i Sverige. Det är Braås, Hallsberg, Arvika och Eskilstuna.

Oklart hur orterna drabbas

Såväl tjänstemän som anställda på fabrikssidan innefattas av planerna, men hur många anställda på vardera orten som kommer att drabbas är oklart.

– Vi vill inte gå in på detaljsiffror men alla fyra orterna kommer att beröras, säger Kina Wileke.

Nu vidtar förhandlingar med fackklubbarna innan varslen kan läggas. Det hela väntas vara klart någon gång nästa år.

Led i försöken att sänka kostnader

Torsdagens besked är ett led i Volvokoncernens pågående åtgärder för att sänka kostnaderna och förbättra lönsamheten.

Förutom de mått och steg som tas inom Volvo CE och Volvo IT pågår en omorganisation inom marknad och försäljning även på lastbilssidan.

Uppgiften på onsdagen att uppemot 3 000 Volvoanställda, enligt Dagens Industri, kommer att tvingas lämna sina jobb när koncernen genomför sina besparingar tillbakavisades då av Volvo, som kallade uppgiften för ”en ren spekulation”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.