Foto: TT

Volvo överraskar med storvinst

Uppdaterad
Publicerad

AB Volvo, världens största tillverkare av tunga lastbilar, redovisar en vinst före skatt på 2.285 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med 1.704 miljoner kronor samma tid förra året.

Volvo ”tokrusar” på Stockholmsbörsen efter sin delårsrapport. Företaget stiger med över tio procent, sedan vinsten visat sig vara över en miljard bättre än väntat. AB Volvo lyfter därigenom hela Stockholmsbörsen nu på morgonen.

Miljard inte nog för ägarna?

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 600 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 67.222 miljoner kronor, jämfört med 64.880 miljoner kronor ett år tidigare.

Resultatet har lyfts av bland annat positiva valutarörelser, på nästan en halv miljard kronor.

I en bedömning om framtiden skriver vd Olof Persson att marknaden för tunga lastbilar nästa år kommer att vara vara på samma nivå i Europa, Japan och Kina som under 2014, men på en högre nivå i Nordamerika och Indien.

Mikael Sällström, ordförande i Volvo verkstadsklubb i Göteborg, är till freds med siffrorna men också medveten om att de inte var riktigt på den nivå som ägarna hoppats på.

”Dubbel effekt”

Bolaget har haft hjälp av valutautvecklingen och det kan ge ytterligare positiva följder framöver.

– För en gångs skull, kommenterar Sällström.

Den amerikanska marknaden förväntas öka samtidigt som dollarns utveckling kan bli fortsatt positiv.

– Det blir dubbel effekt i så fall för oss, säger Mikael Sällström.

Vd:n Olof Persson tror också på uppgång i Indien, där har marknaden varit svag i flera år.

– Blir det fart där, i ett land med en miljard invånare, så ger det effekt, säger Sällström.

”Marknadsutvecklingen under det tredje kvartalet följde i stort den riktning jag rapporterade under det andra kvartalet, med bra tillväxt i Nordamerika och Japan och en fortsatt svag utveckling i tillväxtmarknaderna i Sydamerika”, skriver Volvos vd Olof Persson i rapporten.

Fler besparingsåtgärder

Han bedömer att efterfrågan nästa år för tunga lastbilar kommer att vara på samma nivå som under 2014 i Europa, Japan och Kina. I Nordamerika och Indien kommer den att ligga högre och i Brasilien lägre.

Efterfrågan på anläggningsmaskiner kommer att fortsätta nedåt i Kina, tror bolaget.

Volvo har stora strategiska sparprogram som rullar, och som bland annat innebär att tusentals tjänster försvinner från företaget.

”Vi har identifierat fler möjligheter att minska våra strukturella kostnader, och därför ökar vi omfattningen av vårt strategiska program med följande åtgärder: genomföra ytterligare kostnadssänkande åtgärder i Volvo CE, omorganisera Group Trucks Sales för att öka effektiviteten och sänka kostnaderna samt se över vad som är kärnverksamhet och icke-kärnverksamhet i vår IT-verksamhet”, kommenterar Olof Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.