Polis hindrade på tisdagen människor från att ta väg 256 syd om Norberg. Någon knapp mil längre fram finns en av brandens fronter i skogarna syd öst om Norberg och i trakten av Ängelsberg. Tidigt på onsdagsmorgonen meddelar man at tNorberg inte hotas av elden. Foto: TT

Länsstyrelsen: Situationen är ”ganska bra”

Uppdaterad
Publicerad

Läget kring den stora skogsbranden i Västmanland är fortfarande allvarligt men i det stora hela är situationen ”ganska bra”, enligt länsstyrelsens pressinformatör Erik Bergman. – Branden är inte under kontroll men situationen ser betydligt bättre ut än den gjort tidigare. Framför allt är väderleken gynnsam, säger han.

I sex dygn har storbranden i Västmanland härjat och en person har hittats död. Nu rapporteras situationen vara något bättre än tidigare.

– Nu har man kunnat börja släcka elden på marken. Det har man inte kunnat göra tidigare.

Skogsbranden i Västmanland

Styrkan på marken har förstärkts och under dagen ska flera inlånade brandbekämpningsplan vattenbomba området.

– Det finns fortfarande vissa områden där man inte vet exakt hur det ser ut på grund av mörker och, framför allt, kraftig rökutveckling. Där har man nu på morgonen satt in extra insatser, säger Erik Bergman på länsstyrelsen.

Mellan 150 och 200 personer deltar i släckningsarbetet på marken. Ytterligare ett 50-tal bistår på annat sätt.

Hotar inte Norberg

Under natten har räddningsmanskapet lyckats hålla de begränsningslinjer som satts upp för att hindra brandens framfart.

Elden hotar just nu inte Norberg, uppger länsstyrelsen på morgonen. Ingen evakuering är aktuell. Boende i Gammelby har viss möjlighet att återvända till sina hem.

– Läget är förbättrat mot det vi har haft, det ser rätt stabilt ut. Vi har haft en bra natt. Vi har haft mycket folk ute och det har gått att jobba.  Vi har gjort framsteg på en del områden, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm till SVT Nyheter.

Vädret kan hjälpa

I dag kan vädret över krisområdet hjälpa räddningsinsatsen på traven.

Under natten har ett lätt regn fallit och under morgonen kom en rejäl skur, vilket underlättar släckningsarbetet. Senare i eftermiddag kan det komma lite mer skurar över brandområdet, säger SVT:s meteorolog Mats Andersson.l

– Förhoppningsvis blir det inte så mycket åska som kan ställa till det, utan mest intensiva skurar som kan hjälpa till, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Sedan är det svårt att säga var de flesta skurarna hamnar, om det är just där det brinner eller i området runt omkring, säger Söderberg.

Uppmanas stanna inomhus

Räddningsledare Lars-Göran Uddholm betonar dock att branden fortfarande inte är under kontroll. Mest kritiskt är läget i ett område mot Västerfärnebo och vid brandfronten i norr, mot Norberg.

Alla som berörs av rök uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation.

SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud åkte i natt bil genom delar av brandområdet nära Ramnäs.

– Vi kör genom ett skogslandskap där elden precis har dragit förbi. Det är förkolnade träd och stubbar. det glöder både här och där.  Små eldar sticker upp. Det brinner fortfarande på många platser. Det är en ganska stickig och svidande rök vi passerar igenom.

Lättnad i evakuering

De evakueringar som gäller består med undantag för en lättnad. Boende i byn Gammelby har viss möjlighet att återvända även om räddningsledningen rekommenderar att de inte gör det. Det gäller omkring 80 personer.

De som ändå väljer att återvända måste följa vissa restriktioner, uppger SVT:s reporter Marcus Carlehed som finns i Ramnäs där stabsledningen finns.

De måste vara beredda att omdelbart utrymma på räddningsledningens order. De måste lyssna på P4 Västmanland där en förnyad order om att evakuera kommer att ges och de får bara använda vägen via Virsbo. Det är också förbjudet att ta med sig boskapsdjur till området.

Många i området har oroat sig över stölder från de evakuerade platserna. Polisen uppger dock för SVT:s utsände att det inte finns några tecken på stölder. Polisen har upprättat kontrollplatser längs med vägarna där de har möjlighet att kontrollera bilar som reser ut från området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet