Elevernas glädjebesked: TV-serien fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Här får eleverna glädjebeskedet under morgonens direktsändning av Gomorron Sverige; det blir en fortsättning av den populära tv-serien ”Geografens testamente”.

En TV-serie som blivit populär bland många av landets mellanstadieelever är Utbildningsradions ”Geografens testamente”.

– Den är så spännande att man inte tänker på att man lär sig saker när man kollar, säger Elsa Holmlund, som är en av de trogna tittarna.

I UR-programmet får tittaren följa med på en spännande äventyrsresa och samtidigt lära sig mer om geografi. Seriens tittare har fått följa med på skattjakt genom Norden och en resa till olika huvudstäder ger svaret på gåtan bakom mystiska bokanteckningar.

Elever startade namninsamling

Nu har serien slutat och många elever ville se en fortsättning. Därför har de startat en namninsamling, lagt upp Facebooksida och haft telefonmöten med såväl TV-chefer som självaste kulturministern. Kampen har nu gett resultat.

– Precis som med många andra produktioner så har det varit en fråga om budget och att komma fram till ett avtal som funkar för alla, vilket vi nu har gjort. Det känns väldigt kul att det snart blir en fortsättning på den här efterlängtade serien, säger Ami Malmros, programchef på UR.

Beskedet togs emot med glädje av några av de engagerade eleverna under direktsändningen av morgonens Gomorron Sverige.

– Vi trodde inte att det skulle bli en ny säsong. Nu är det bevisat att barns röster räknas, säger Alva Sjölin, elev vid Edboskolan i Trångsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.