Mannen, som inte vill berätta sitt namn, får hjälp av svenska Convictus i Kiev. Foto: SVT

En miljon hiv-smittade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

EM pågår i Ukraina. Vad många inte vet är att landet är det europeiska land som drabbats hårdast av hiv och Hepatit C.

På plats i Ukraina finns den svenska hjälporganisationen Convictus som stödjer narkotikaberoende personer samt hiv-sjuka.

-Missbruksproblematiken går så långt ner i åldrarna och det finns ju inte ett socialt skyddsnät liknande det vi har i Sverige så här faller ju folk mycket hårdare och snabbare, säger Per Netteltoft, som arbetar för Convictus i Ukraina, till SVT.

Convictus är på plats i Kievregionen och i Charkovregionen och på organisationens center i Kiev kan sårbara grupper som prostituerade och missbrukare få hjälp. En missbrukande man som precis kommit ut ur fängelse berättar för SVT:s reporter Anders Lindqvist på plats i Kiev:

-Det är trevligt umgänge här och jag kan gå hit när jag behöver tvätta. Det är praktiskt men det vore ännu bättre om det var öppet dygnet runt, säger mannen som inte vill berätta sitt namn.

Sida stöttar ekonomiskt

Svenska Sida har bidragit med 13 miljoner kronor till verksamheten i Ukraina och målet är att den ukrainska staten ska ta över ansvaret för verksamheten. Men när det sker är oklart.

-Tyvärr är ju korruptionen ganska påtaglig och man får löften om att det ska komma finansiering men sedan nästa dag så kanske det är någon annan person på den platsen så det är ganska svårt att sia om framtiden, berättar Per Netteltoft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.