Foto: Scanpix

Engelska svåraste ämnet för många sjätteklassare

Uppdaterad
Publicerad

Engelska och matematik är de två ämnen där störst andel sexor underkändes i våras. Det visar ny statistik från Skolverket.

Engelska och matematik märker ut sig på flera sätt när sjätteklassarna runt om i Sverige fick sitt första vårbetyg. I just dessa ämnen fick störst andel det underkända betyget F.

I engelska var det åtta procent som fick F, i matematik sju procent. Samtidigt var det i just engelska och matematik som flest elever också fick det högsta betyget, A, jämfört med övriga ämnen. 15 procent av eleverna i årskurs sex fick betyget A i engelska i våras.

Underkänt i kärnämnen

– Vi från Skolverket tycker det här är väldigt intressant. Det är svårt att säga nu vad det här beror på, men det är något som vi definitivt kommer att analysera vidare, speciellt efter att resultaten från de nationella proven kommit, säger Anna Karin Munkby, undervisningsråd på Skolverket.

Men att flest fick underkänt just i engelska och matematik som ju är kärnämnen, hur allvarligt är det?

– Det är ju allvarligt vilket ämne det än är, men det är väsentligt att vi gör en ordentlig analys av vad det här beror på. Lika viktigt är det att respektive skola ser över hur det ser ut hos sig. Kanske upptäcker man att det är något i undervisningen som måste förändras för att fler ska bli godkända, säger Anna Karin Munkby.

Bild och musik lättast

Lättast att få godkänt hade eleverna i bild, musik, slöjd och hem- och kunsumentkunskap. Här nådde nästan 99 procent upp till kunskapskraven. Liksom i äldre årskullar hade flickorna även i sjätteklass högre betyg än pojkarna i genomsnitt.

Det här var andra gången sjätteklassarna fick betyg, första gången var förra hösten. Det här är dock första gången Skolverket gjort en sammanställning av betygen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.