Erik Mararv vårdas på sjukhus i Johannesburg

Uppdaterad
Publicerad

I tisdagens Gomorron Sverige medverkade SVT:s korrespondent Johan Ripås direkt från Johannesburg där den skadade parkföreståndaren och örebroaren Erik Mararv vårdas för de skador han fick på lördagen. Det var när han tillsammans med fyra andra parkvakter patrullerade för att skydda elefanter i en nationalpark i Kongo-Kinshasa som skottlossning utbröt.

Örebroaren Erik Mararv vårdas för närvarande för allvarliga skador på sjukhus i Johannesburg efter helgens skottlossning där han sköts av tjuvjägare i nationalparken Garamba i Kongo-Kinshasa.

– De har stött på tjuvjägare, hur många vet vi inte riktigt och inte exakt vad som har hänt. Men kraftig skottlossning uppstod, tre av parkvakterna dödades och två skadades. En av dem är då Erik. Han flögs ut till en militärbas i Sydsudan och sen till Centralafrikanska republiken där han opererades och därifrån har han nu flugits hit till Johannesburg. Han finns på ett sjukhus inte särskilt långt ifrån där jag står och jag pratade med African Parks igår och man hoppas att de skall kunna rädda hans ben, men det är inte riktigt säkert ännu, säger SVT:s korrespontent Johan Ripås.

Tungt beväpnade

Enligt bilogen Ola Jennersten på Världsnaturfonden som medverkade i tisdagens sändning har tjuvjakten eskalerat de senaste tio åren, eftersom det är enorma pengar det handlar om. Både tjuvjägare och parkvakter är tungt beväpnade.

– Tyvärr så är det här en rätt så vanlig story, åtminstone de senaste tio åren så har säkert tusen parkvakter som har skjutits ihjäl under den här tiden. De flesta i Asien, men många också i Afrika och Garamba har ju varit ett sådant ställe som har råkat ut för detta flera gånger, säger Ola Jennersten.

Se intervjuerna i sin helhet i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.