Kan de som protesterar acceptera en kompromiss? Foto: AFP/TT

EU-avtal kan betyda nyval i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Grekland kan tvingas till nyval om det blir en överenskommelse mellan Grekland och EU i skuldkrisen senare i veckan.

Det är tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som rapporterar om detta. Parlamentsledamöter i premiärminister Alexis Tsirpas eget vänsterinriktade Syriza-parti har börjat protestera mot en kompromiss.

Protesterat tidigare

Än så länge är det inte klart om det överhuvudtaget blir något avtal med Grekland, vilket måste ske före den siste juni.

Ekonomiska krisen i Grekland

Redan tidigare har flera ledande Syriza-medlemmar protesterat mot en kompromiss.

Nu har parlamentsledamöter från Syriza visat sitt missnöje. De vill inte underteckna ett avtal med EU, Internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken ECB.

Syriza-ledamoten Giannis Mihelogiannakis kallade reformerna som Tsipras föreslagit för ”extrema och osociala”. Ett avtal på den grundvalen är ”en dödsstöt för Grekland”. Han kommer att vägra rösta ja.

”Solidaritetsskatt”

På liknande sätt uttalade sig den vice talmannen Alexis Mitropoulos.

– Denna åtgärdslista kan inte gå igenom i parlamentet, sade han.

En kompromiss skulle kunna innebära att pensionsrättigheter förändras. Man ska inrätta en särskild ”solidaritetsskatt” på mellan 0,7 och 8 procent. Militärutgifterna ska sänkas, är några av det uppgifter som nu cirkulerar.

Men förändrade villkor på arbetsmarknaden vill man inte gå med på. Enligt bedömare ligger man ganska nära varandra när det gäller att höja momsen.

Ett avtal kan också falla på att Grekland inte får löften om en avskrivning eller sänkning av den enorma statsskulden.

Inte egen majoritet

EU, ECB och IMF håller på att granska det grekiska förslaget noggrant för att försöka återkomma senare i veckan med förhandlingar. Om man misslyckas fram till den 30 juni finns det en möjligheter skriva tyska Der Spiegel att Grekland i alla fall hjälps ”med små steg”.

Grekland skulle då i juni lova att genomföra en del reformer som inte kräver parlamentets ja, varefter man skulle kunna dela ut en del av de summor som återstår i den pott för hjälp till Grekland som är tillgänglig fram till och med den siste juni.

Koalitionen mellan Syriza och det högernationella Anel-partiet har 162 av 300 mandat i parlamentet. Om regeringen förlorar 12 röster har den alltså inte egen majoritet.

Väntas gå igenom

Nu väntas ett avtal ändå att gå igenom i parlamentet eftersom oppositionen stödjer en kompromiss, liksom en del av Syriza. Bara kommunisterna och nazistiska Gyllene gryning är emot.

Men politiskt skulle det vara ett så svårt nederlag för Alexis Tsipras, att han med all sannolikhet skulle bli tvingad att utlysa nyval, när han inte längre har en egen majoritet i en viktig omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet