Foto: SVT

Demonstranter: ”Vi vill ha unga och okorrumperade politiker”

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska parlamentet avsatte ministrar på löpande band i dag. Bland annat fick utrikesministern sparken. Samtidigt är osäkerheten stor bland demonstranterna på Självständighetstorget.

Det är dagen efter president Janukovytj avsattes och oppositionsledaren Julia Tymosjenko frigavs och talade till demonstranterna.

Fortfarande samlas människor på Självständighetstorget. När SVT:s utsända Rolf Fredriksson och Ulf Sandlund talar med demonstranter uttrycker mång glädje över att Tymosjenko frigetts. Tymosjenko själv säger i dag att hon inte strävar efter att bli premiärminister, vilket välkomnas av flera av de demonstranter som finns kvar på torget.

Krimkonflikten

– Tymosjenko har haft chansen som premiärminister tidigare, men misslyckats, säger ingenjören Vasilij.

Också pensionären Ludmila anser att det behövs förnyelse.

– Nu måste Maidan och de som demonstrerar här få styra. Jag vill se unga och okorrumperade politiker, säger hon.

Febrilt arbete i parlamentet

Parlamentet har i dag avsatt flera ministrar och inlett arbetet med att upprätta en ny maktstruktur. Talmannen Oleksandr Turtjynov får tills vidare presidentens befogenheter, enligt en omröstning.

Landets utrikesminister Leonid Kozjara fick sparken. Någon efterträdare nämnden inte.Kozjara deltog i diskussioner med utländska makter i samband med att Janukovytj beslutade sig för att inte underteckna avtalet med EU och i stället återknyta ekonomiska band med Ryssland.

I en annan omröstning beslutades att Janukovytjs residens Mezjyhirja, vars avslöjade överdåd väckt förvåning och ilska i helgen, beslagtas av staten.

Bred samlingsregering

Redan på tisdag ska parlamentet enas om en bred samlingsregering som ska styra landet fram till valet i vår. Det uppgav den nye talmannen Oleksander Turtjynov som är nära medarbetare till Julia Tymosjenko på söndagsförmiddagen.

Snaran börjar nu dras åt kring den avsatte presidenten och den lojala gruppen kring honom. På söndagsmorgonen rapporterade Reuters att den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko ska gripas. De båda männen står Viktor Janukovytj nära, och uppges i lördags kväll ha försökt fly landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet