Storbritanniens David Cameron, Turkiets Ahmet Davutoglu och Tysklands Angela Merkel var nöjda. Foto: TT

EU och Turkiet eniga om avtal

Uppdaterad
Publicerad

EU och Turkiet har enats om ett avtal för att få kontroll över flyktingkrisen, bekräftar toppmötesordförande Donald Tusk. Avtalet kan träda i kraft redan på söndag, och från den 4 april kan tusentals flyktingar börja sändas tillbaka från Grekland till Turkiet.

Bekräftelsen från Tusk kom efter det att flera EU-ledare twittrat ut samma budskap, med Tjeckiens och Finlands premiärministrar i spetsen.

– Uppgörelsen är i enlighet med EU-lagar och internationell lag, hävdar Tusk på en presskonferens efter mötet.

#flykt

”Rättvisa för flyktingarna”

– Det här är väldigt rättvisa steg även för flyktingarna, anser i sin tur Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, med hänvisning till att varje återsänd syrisk flykting ska följas av att en annan skickas till EU.

Han såg ingen anledning att hysa några farhågor för Turkiets förmåga att ta hand om flyktingar:

– Vi har läger med 300.000 flyktingar och alla faciliteter finns där. . . alla som tvekar är välkomna att komma och se.

EU-ledarna var uppenbart nöjda, även om det är med kort varsel som uppgörelsen ska träda i kraft. Man hoppas nu få ett mer ordnat flyktingmottagande.

– Jag tror att denna överenskommelse inte bara hjälper flyktingarna utan att den framför allt starkt bidrar till att stoppa flyktingsmugglarna, sade Angela Merkel, Tysklands förbundskansler.

Suttit i enskilda förhandlingar

Det var vid 14-tiden som de 28 EU-ledarna åter samlades för att få en avrapportering från samtal mellan Donald Tusk och Ahmet Davutoglu. Efter en timme kom beskeden på Twitter om att avtalet är godkänt.

Förslaget togs fram under enskilda förhandlingar mellan EU-ledningen och Turkiet i natt och under dagen. Innehållet var omedelbart inte helt klart, men vissa bitar har läckt ut, rapporterade SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson. Bland annat ska Turkiet få vissa lättnader vad gäller budgetregler, vilket kan ge snabbare medlemskap i EU. Cypern ska ha godkänt detta.

Just Cyperns spända relation till Turkiet var ett orosmoln inför förhandlingarna.

Kan bli dramatiskt

Enligt turkiska diplomater ska de första flyktingarna börja sändas tilllbaka från Grekland den 4 april, och gälla de flyktingar som kommer från och med söndagen den 20 mars. Det kan bli några dramatiska dagar då en del flyktingar kan försöka ta sig över innan överenskommelsen träder i kraft, enligt SVT:s korrespondent Stefan Åström.

Mycket ska på plats för att det ska fungera, bland annat behövs tusentals tjänstemän så som poliser, jurister och registreringspersonal på de grekiska öarna med kort varsel.

Det som ändrats under de enskilda förhandlingarna med Turkiet är bland annat en tuffare skrivning om att återsändandet till Turkiet ska ske i enlighet med internationell rätt och EU-lag, skriver TT.

Tar åter flyktingar

Fokus i förslaget ligger på  att Turkiet tar tillbaka flyktingar och migranter som passerar Grekland, i utbyte mot att EU i sin tur tar in syriska flyktingar och stöttar Turkiet ekonomiskt. 

Turkiska medborgare ska också få visumfrihet till EU redan i sommar, och förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap ska skyndas på.

Fakta: Detta får Turkiet

* Turkiska medborgare ska ges visumfrihet till EU redan i sommar. Turkiet måste dock uppfylla alla de krav EU redan ställt på landet för visumfrihet.

* Förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap ska påskyndas och ett nytt förhandlingskapitel, om budget och ekonomiska frågor, ska öppnas under våren.

* Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning.

* EU-kommissionen ska inom en vecka identifiera ”en första lista på konkreta projekt för flyktingar, främst inom områdena hälsa, utbildning, infrastruktur och livsmedel”.

* Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

Källa: EU-toppmötets uttalande/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet