På torsdagen kom beskedet att EU-kommissionen lägger ned ärendet som hotade svenska ideella föreningar med moms. Foto: TT

EU lägger ned momshot mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ideella föreningar kan även i fortsättningen slippa moms. Det står klart efter att EU-kommissionen lägger ned ärendet som hotade med moms. Men frågan om samtliga ideella föreningars momsbefrielse är ännu inte helt löst på svensk nivå.

EU-kommissionen har i många år ansett att det svenska undantaget för allmännyttiga ideella föreningar att redovisa moms, strider mot EU:s momsdirektiv och har sedan flera år drivit ett så kallat överträdelseärende mot Sverige.

”Oerhört positivt”

På torsdagen kom beskedet att EU-kommissionen lägger ned ärendet. Det betyder att det är fritt fram för Sverige från EU:s sida att låta ideella föreningar även fortsättningsvis slippa moms.

– Det är ett oerhört positivt besked, som vi väntat på länge. Framför allt är det glädjande för landets alla idrottsföreningar som slipper både ökade kostnader och mer krångel. Hade Kommissionen fått sin vilja fram hade föreningarna ju tvingats redovisa och betala moms på varje såld kaffekopp och korv, vilket knappast hade underlättat rekryteringen av föreningskassörer, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Inte helt löst

Men frågan om samtliga ideella föreningars momsbefrielse är ännu inte helt löst på svensk nivå. Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen och ett ställningstagande från Skatteverket, ska ideella föreningar som bedriver second hand-verksamhet i större omfattning sedan årsskiftet betala 25 procents moms, en fråga som blivit en het politisk potatis de senaste månaderna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovade i en intervju med SVT i förra veckan att frågan om second hand-momsen kommer att lösas under våren, och sa också att finansdepartementet jobbar intensivt med att lösa de praktiska frågorna kring detta.

– Det är positivt att kommissionen efter diskussioner med oss har beslutat att lägga ned ärendet. Det ger oss en säkrare grund i vårt arbete med att lösa situationen för de ideella föreningar som nu tvingats betala moms, säger Magdalena Andersson idag.

”Enorm lättad”

Caroline Andermatt, ordförande för Ideell Second Hand och vd för Myrorna är lättad av dagens beslut i kommissionen:

– Det är med en enorm lättnad och glädje som vi idag tar emot EU:s positiva besked. Nu finns inte längre något hinder för finansministern och regeringen att omedelbart göra det som krävs för att stoppa det nya momsbeslutet som hotar vår ideella verksamhet och samhällets mest utsatta.

EU-kommissionen anser dock fortfarande att den svenska momsbefrielsen för ideell sektor är fel, men menar att befrielsen inte påverkar EU:s inre marknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.