EU:s toppmöte – Storm om makt och pengar

Uppdaterad
Publicerad

När EU-ländernas regeringschefer nu samlas till toppmöte så spår medier runtom i Europa att det blir ett stormigt möte. Tysklands Angela Merkel vill ändra EU:s grundfördrag för att ge EU mer makt att kontrollera medlemsländernas statsbudgetar.

Samtidigt är EU-kommissionen och övriga regeringschefer sura över att Tyskland och Frankrike på egen hand försökt att avgöra hela frågan i förväg.

Det handlar om makt och pengar, och om finans- och eurokrisens följder. De enorma stödpaketen på hundratals miljarder euro som under akut tidspress sattes ihop i våras för att rädda Grekland och andra möjliga krisländer, de stödpaketen tvingar nu fram förändringar.

Reinfeldt följer Merkel

I svenska riksdagen inför toppmötet hänvisade statsminister Fredrik Reinfeldt till att han talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och att hon är pressad på hemmaplan.

-Tyskland kommer inte att öppna den tyska plånboken igen om det inte finns klara regler för att hindra att regeringar drar på sig stora statliga underskott, och Tyskland vill ändra i grundfördragen för att reglera framtida stödpaket, sa Fredrik Reinfeldt.

Den svenska regeringen godtar de striktare regler som nu föreslås och kan tänka sig ändringar av EU:s grundfördrag, men säger nej på en punkt.

-Jag avråder från förslagen om att ta bort rösträtten från länder med upprepade budgetproblem, för då blir det fråga om en maktförflyttning som kräver folkomröstningar i flera länder, sa Reinfeldt.

Svek mot svenska folkomröstningen?

Straffavgifter och böter för länder med stora statliga underskott och en ny stödmekanism för länder med stora problem är främst tänkt för euroländerna, men på sikt kan det komma att gälla alla EU-länder, alltså också Sverige som står utanför euron.

Sverigedemokraterna sa att det betyder en maktöverföring från Sverige. Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa att det strider mot folkomröstningen 2003 och beslutet att stå utanför euron.

-Euron har misslyckats, och när det nu ska ändras respekterar inte regeringen folkomröstningsresultatet utan drar in Sverige i det vi borde stå utanför, sa Jonas Sjöstedt (V).

Sverige beroende av grannländerna

Regeringens argument är att Sveriges genom handel och export är beroende av att våra europeiska grannländer har stabil ekonomi.

-Det är bättre att delta och påverka de nya reglerna, och det måste bli begränsade fördragsändringar som inte betyder maktöverföring, sa Fredrik Reinfeldt (M).

Det är riksdagens EU-nämnd som beslutar om statsministerns förhandlingsmandat vid toppmöten, och eftersom regeringen fick stöd av socialdemokraterna på denna punkt blev det en majoritet för Reinfeldts linje.

På själva toppmötet i Bryssel avgörs nu hur statlig budgetdisciplin ska skärpas i EU-länderna, och om en besvärlig process ska starta för att ändra i EU:s grundfördrag.

Rolf Fredriksson

utrikesreporter SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.