Foto: AP/TT

”EU ska bara ta emot 5.000 flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

EU ska bara ta emot 5.000 av de flyktingar som nu kommer till Europa över Medelhavet. I fjol kom åtminstone 150.000 och fler väntas i år. Men ett läckt dokument inför EU:s extra toppmöte talar om en hårdare linje mot de flyktingar som nu anländer.

Det är den brittiska tidningen Guardian som kommit över ett utkast till beslut inför toppmötet.

Enligt Guardian ska alltså EU:s politik vara att den största delen av dem som nu lyckas ta sig levande över Medelhavet till EU-länder ska sändas tillbaka med stämpeln olagliga invandrare. Ett snabbförfarande vid prövningen av de ankommandes historia ska avhjälpa längre väntetider.

Flyktingkrisen i Europa

I år har hittills 36.000 migranter kommit den vägen. Det har landat i Grekland, Italien och Malta.

Ökad gränsövervakning

I det läckta förslaget till beslut ska man dessutom dubbla anslagen till två gränsövervakningsinsatser i EU:s regi – Operation Triton och Operation Poseidon. Som det är nu bevakar dessa projekt bara 30 sjömil av den italienska kusten.

Målet är också att  systematiskt vidta åtgärder för att identifiera, beslagta och förstöra fartyg innan de kan användas av människosmugglare. En gemensam militäroperation för EU-länderna ska genomföras. Den ska följa internationella lagar.

Utkastet beskriver krisen som en tragedi och att EU också ska göra allt för att förhindra att människor mister livet. Man ska tackla problemen genom att försöka motverka det mänskliga lidande som leder till massflykten. Det ska ske i samarbeta med migranternas ursprungsländer och transitländerna.

Bekämpa människosmugglare

– Vår omedelbara prioritering är att förhindra folk från att dö på havet. Vi har därför beslutat att stärka vår närvaro på havet, att bekämpa människosmugglare, förhindra olagliga flöden av migranter och stärka den internationella solidariteten, sägs det bland annat.

Man ska också försöka att stärka regeringsmakten i Libyen. Upplösningen av maktstrukturerna i Libyen – med två konkurrerande regeringar – anses vara en av orsakerna till migrantströmmen. Man talar även om insatser i Syrien.

Man talar sedan om att ”åtminstone” 5.000 migranter ska få stanna i EU-länder.

Fingeravtryck

Man ska ge Italien extra resurser för att bland annat registrera och ta fingeravtryck på migranterna. Ökat stöd ska ges till Tunisien, Egypten, Sudan, Mali och Niger så att dessa länder kan skärpa sin gränsövervakning för att hindra att potentiella migranter når Medelhavet.

I måndags togs ett beslut inom EU på ministernivå om att utöka Operation Triton, som bedrivs av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Ledaren för Frontex Fabrice Leggeri säger inför det extra toppmötet att Triton inte ska bli en insats för att rädda liv och uttryckte tvivel på EU:s löften att bekämpa människosmugglare och deras fartyg i Libyen. Han föreslår ökad flygspaning för att förutsäga kommande katastrofer.

100.000 borta

Enligt nyhetsmagasinet Newsweeks uppgifter skulle italienska marinen 2014 ha räddat 170.000 migranter som förts till Italien. Men i Italien finns bara resurser att inkvartera cirka 80.000 människor. Enligt Newsweekhar de italienska myndigheterna dock ingen aning om var 100.000 anlända migranter finns idag. De har försvunnit till  andra EU-länder. enligt Newsweek.

I fjol utfärdades avvisningsbeslut i Italien för 40.000 migranter, men bara 5.000 av dem har verkligen lämnat Italien, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet