Spaniens Luis de Guindos och Greklands Euclid Tsakalotos har många timmar av förhandlingar framför sig. Foto: TT

Euroländernas viktigaste personer möts

Uppdaterad
Publicerad

Just nu diskuterar eurogruppens finansministrar Greklands framtid.

– Det kan inte bli tal om att avskriva lånen, säger Lettlands finansminister Janis Reirs och utesluter inte ”grexit”.

Klockan 13 på tisdagseftermiddagen inleddes mötet mellan finansministrarna i eurogruppen där man ska diskutera de nya nödlån som Grekland behöver.

– Det kommer att bli väldigt svårt, konstaterar eurofinansministrarnas mötesordförande, nederländske Jeroen Dijsselbloem, på väg in till dagens första möte i Bryssel.

Ekonomiska krisen i Grekland

Där träffar han bland andra sin nye grekiske kollega, Euklidis Tsakalotos, som för sin del valde att gå in utan uttalanden till pressen.

Måste lyssna

– Vi måste lyssna till den grekiska regeringen nu för att höra vilken väg som de ser ut ur den här krisen. Vi väntar oss nya förslag och hoppas att de kommer att vara trovärdiga, säger Dijsselbloem.

Att Greklands eldfängde förre finansminister Yanis Varoufakis inte längre är med och förhandlar ger vissa analytiker hopp om bättre stämning och därmed också bättre utsikter för en lösning.

– Men det handlar inte bara om tonläge. Det handlar också om vilka förslag som läggs på bordet, konstaterar EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på väg in till mötet.

– Det grekiska folket har sagt sitt, men vi måste också lyssna till de andra 18 länderna i eurogruppen, fortsätter han.

Kritiska letter

Skepsisen mot Grekland är störst hos de hårt krisprövade euroländerna i det forna Östeuropa.

– Det lettiska folket förstår inte det grekiska. Det kan inte bli tal om att avskriva lånen, fastslår Lettlands finansminister Janis Reirs på väg in till mötet. Han utesluter inte en ”grexit”.

– Det är en lösning som marknaderna har funderat på redan under en längre tid, säger Reirs.

Även Lettlands förre premiärminister, EU:s nuvarande euro-kommissionär Valdis Dombrovskis, är öppen för att Grekland kan lämna eurozonen.

– Det är definitivt inte vårt mål och inte vår avsikt. Men om inte förtroendet kan byggas upp igen och det inte finns någon trovärdig reformplan på plats så kan det inte uteslutas, säger Dombrovskis.

På andra sidan är framför allt Cypern, Italien, Spanien och Frankrike de länder som är mest öppna för en kompromiss.

Om Grekland tvingas lämna valutasamarbetet skulle Italien, med den näst högsta statsskulden, hamna i rampljuset och det vill man inte. Premiärminister Matteo Renzi tryckte tidigt på om att snabbt få nya förhandlingar till stånd.

Juncker sms-ar

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill inte ha något ”grexit”.

– Det finns de i EU som öppet eller på andra sätt verkar för att Grekland ska gå ur eurozonen. Min erfarenhet säger mig att de enkla svaren är dåliga lösningar, sade Juncker i en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg i morse och manade till samförstånd.

–  Vad vi ska göra i dag är att tala med varandra, förstå varandra, visa tolerans och återställa lugnet, sade Juncker – som åtminstone enligt egen utsago agerar aktivt och ständigt för att nå en lösning.

–  Det finns dem som sitter här och ifrågasätter varför jag ibland tittar på min telefon. Men jag håller på att skicka textmeddelande till den grekiske premiärministern. Jag gör mitt jobb, sa Juncker under debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet