Den spanske reportern Javier Espinosa kramar om sin son. Javier Espinosa var kidnappad av en al-Qaidagrupp i Syrien under 2013/2014. Det finns inga uppgifter om att spanska regeringen ska ha betalat ut en lösensumma för honom. Foto: TT

Europa kan finansiera terror genom lösensummor

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sex åren har europeiska regeringar betalat ut minst 125 miljoner dollar i lösensummor för kidnappningsoffer till terrornätverket al-Qaida, enligt New York Times.

Den amerikanska tidningen New York Times uppgav på onsdagen att europeiska regeringar i stor utsträckning finansierar terrornätverket al-Qaida genom att betala ut lösensummor. De senaste sex åren ska över 125 miljoner dollar ha betalats ut för att få hem kidnappningsoffer.

Tidningen berättar bland annat om en tysk myndighetsperson som år 2003 ska ha rest med väskor innehållande fem miljoner euro till Mali. Den officiella anledningen var att pengarna skulle gå till bistånd, men i själva verket betalades de som lösensumma för att frisläppa 32 europeér som kidnappats av en extremistgrupp.

Utbetalningar från flera länder

New York Times berättar att man kan bekräfta utbetalningar från bland annat Frankrike, Schweiz, Spanien och Österrike.

Man skriver också om en svensk medborgare som kidnappats av al-Qaida i Nordafrika, men det är ännu okänt om den svenska regeringen betalat någon lösensumma.

Ingen erkänner

Ingen av de tillfrågade regeringarna medger att man betalat ut lösensummor. Tidningen har i sin granskning baserat uppgifterna på anonyma regeringskällor eller vittnen som varit kidnappade och berättat om hur de kommit där ifrån.

USA har länge varit pådrivande i frågan om att man inte ska betala ut lösensummor till kidnappare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.