Europeérna lever längre och är friskare, det visar en rapport från WHO. Foto: Scanpix

Européer friskare och lever längre

Uppdaterad
Publicerad

Den förväntade livslängden har ökat med fem år sedan 1980. Det visar WHO i sin stora hälsorapport.

Européerna är friskare och lever längre än tidigare, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i sin stora hälsorapport.

-Ett stort framsteg för den europeiska regionen är att den förväntade livslängden vid födseln har ökat med fem år sedan 1980, till 76 år 2010, säger rapportförfattaren Ritu Sadana.

Men WHO varnar samtidigt för att den positiva trenden kan brytas om de krisande länderna börjar skära i sina hälso- och sjukvårdsbudgetar.

Bland de tio länder som har högst förväntad livslängd i världen finns nio i Europa, trots att kontinenten ligger i topp för såväl rökning som alkoholkonsumtion.

Samtidigt konstaterar WHO att skillnaderna mellan olika länder är stora. Medan spanjorer har en förväntad livslängd på 82,2 år så väntas en person född i Kazakstan bara bli 68,7 år gammal.

Europeiska män har också radikalt kortare livslängd än kvinnor,  72,5 år jämfört med 80.

-Männen släpar efter kvinnorna i förväntad livslängd med en hel generation. 2010 hade männen ännu inte nått upp till det genomsnitt som kvinnor hade 1980, säger Sadana.

Fakta

Fakta: Förväntad livslängd i Europa

Sverige tillhör toppskiktet i Europa med längst förväntad livslängd, räknat från födseln (genomsnitt för båda könen).

San Marino toppar listan med 83 år, följt av Andorra, Italien, Spanien och Schweiz med 82 år.

Sverige kommer tätt efter med 81 år (män 79 år och kvinnor 83 år), tillsammans med Cypern, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Norge.

Sju länder har en förväntad livslängd på 80 år – Belgien, Finland, Grekland, Irland, Malta, Storbritannien och Österrike.

I botten ligger Ryssland med 68 år, Lettland (72), Albanien, Rumänien och Litauen (73), Bulgarien och Serbien (74) samt Estland och Slovakien med 75 år.

Källa: WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.