Expert: Hotet ökar från IS

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes bombanfall mot Islamiska staten (IS) ökar hotet om nya terrorattacker.

– Ju mer man engagerar sig från europeisk sida, desto mer intensifieras hotet mot platser som Washington och Rom, säger mellanösternexperten Marianne Laanatza i SVT Gomorron Sverige.

Frankrike slår tillbaka efter terrordåden i Paris. Franska militärplan har attackerat flera mål i staden Raqqa i Syrien, där IS har sitt fäste. Bland annat har en sambandscentral, ett rekryteringscentrum och en ammunitionsdepå förstörts.

– De har slagit ut viktiga mål. Vi vet inte riktigt hur områdena ser ut, men det skulle vara egendomligt om inte en del av civilbefolkningen drabbas. Givetvis påverkar det situationen kännbart, säger Marianne Laanatza.

Terrordåden i Paris

Nya hot

Samtidigt som Frankrike trappar upp, hotar IS med nya terrordåd i en ny video. Extremistgruppen vänder sig till de länder som deltar i flygräderna i Syrien och hotar att rikta nya attacker mot dem, rapporterar Reuters. Bland annat nämns Washington i USA som mål i videon, vars äkthet inte har bekräftats.

– Det är väl känt att det finns fästen som förbereder olika attacker. De kan nu sättas i beredskap och därför kan det komma att hända mer på kort tid, säger Marianne Laanatza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet